Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sturskt Italien allt mer trängt - EU kräver förklaring om frikostiga budgeten på måndag

Från 2018
Uppdaterad 21.10.2018 17:46.
Italiens premiärminister Giuseppe Conte och inrikesminister Matteo Salvini.
Bildtext Premiärminister Giuseppe Conte och inrikesminister Matteo Salvini vid presskonferensen efter regeringens krismöte.

Italiens regering vägrar backa från sin generöst tilltagna budget, trots att landets kreditvärdighet har sänkts till en rekordlåg nivå. EU flåsar ändå italienarna i nacken och kräver en förklaring.

Det var sent på fredagskvällen som kreditvärderingsinstitutet Moody´s sänkte Italiens kreditvärdighet till nivån Baa3. Det här är bara ett pinnhål från den så kallade skräpklassen.

Det här är historiskt, säger den italienska ekonomen Carlo Cottarelli. Han har tidigare arbetat som direktör vid Internationella valutafonden IMF.

På Twitter skriver Cottarelli bland annat att Moody´s kunde ha reagerat ännu mer drastiskt på nyheterna från Italien men att landet nu inte har råd med några nya felsteg.

Cottarelli tror inte att marknaderna kommer att reagera speciellt starkt på det nedklassade kreditbetyget, förutsatt att det politiska klimatet stabiliseras.

Men just nu ser läget allt annat än stabilt ut.

"Kreditvärderingsinstituten har fel"

Italiens regering höll ett krismöte på lördagskvällen. Inför mötet gick det rykten om att regeringen skulle gå med på att minska underskottet i nästa års budget.

Det här för att skingra farhågorna om att landet med vett och vilja nu kör med full fart mot en kris som ytterligare skuldsättning i dagens läge kan leda till.

Efter mötet var beskedet ändå klart. Regeringen vägrar ändra kurs.

- Vi kommer att gå vidare med vår plan oberoende av vad kreditvärderingsinstituten tycker. De har haft fel angående Italien tidigare, och de kommer att ha fel även den här gången, sade inrikesministern, regeringspartiet Legas ledare Matteo Salvini på lördagskvällen.

Han tillade att budgeten är "bra" och att man kommer att implementera den.

Basinkomst och plattskatt

Italien har varit en ivrig låntagare. Landet har idag en enorm statsskuld på 130 procent av BNP.

Och värre ser det ut att bli i och med den nya regeringens budgetplan.

Regeringen har bland annat lovat väljarna att införa en basinkomst för alla och även införa plattskatt. De här reformerna kostar pengar.

Italien tänker följaktligen öka sina utgifter så att budgetunderskottet kommer att utgöra 2,4 procent av bruttonationalprodukten under de följande tre åren.

Även om det här inte når upp till EU:s smärtgräns på 3 procent av BNP, är reaktionen i Bryssel närmast skräckslagen.

Långvariga problem

Orsaken till skrämselhickan i Bryssel är den strukturella bakgrunden till läget i Italien, med den tidigare nämnda statsskulden i bagaget.

Italien är också unionens tredje största ekonomi och enligt bedömare för stort för att tillåtas gå under.

Storleksklassen är en helt annan än vid krisen i Grekland, den italienska statsskulden är nästan sju gånger större än den grekiska.

Om marknaden i och med allt detta tappar tilltron till de italienska statsobligationerna kan nästa skuldkris vara ett faktum.

Redan nu har priset på landets tio års statsobligationer stigit högre än på fyra år.

Det här innebär att räntorna stiger och lånen blir dyrare för italienarna.

Förklaring krävs på måndag

EU-kommissionen har redan uttryckt sin oro över de italienska budgetplanerna och enligt nyhetsbyrån AP måste italienarna presentera en regelrätt förklaring senast vid lunchtid på måndag.

Under den senaste tiden har det till och med spekulerats i att Italien skulle vara redo att lämna euroområdet.

Salvini sade ändå efter lördagens krismöte att man inte har några planer på att lämna vara sig euron eller EU.

Premiärminister Giuseppe Conte från Femstjärnerörelsen meddelade för sin del att man är redo att sätta sig vid förhandlingsbordet med EU:s representanter och att man vill föra en konstruktiv och fredlig dialog i frågan.

Källor: Reuters, AP, Yle, Twitter

Diskussion om artikeln