Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland hotar med "ospecificerade militära åtgärder" om USA drar sig ur INF - militärprofessor: Vi kan snart stå utan kärnvapenavtal

Från 2018
Rysslands vice utrikesminister Sergej Ryabkov i profil.
Bildtext Rysslands vice utrikesminister Sergej Ryabkov skräder inte orden när han kommenterar USA:s intentioner att dra sig ur INF.
Bild: EPA/YOUSSEF BADAWI

Ryssland meddelade på söndagen att man kräver ytterligare motiveringar till USA:s planer på att dra sig ur INF-avtalet, som sedan 1987 förbinder de två stormakterna till att avveckla medeldistansrobotar. Donald Trumps nationella säkerhetsrådgivare John Bolton träffar Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov redan på måndagen.

Enligt en representant för Kreml är det möjligt att också president Vladimir Putin träffar Bolton, som anlände till Moskva på söndagen, med anledning av INF-avtalet.

USA:s president Donald Trump meddelade natten mot söndag att USA överväger att dra sig ur det 30 år gamla avtalet med Ryssland. Trump motiverar det med att Ryssland bryter mot avtalet.

Ryssland spänner musklerna, Tyskland manar till lugn

Ryssland hotar med ”ospecificerade militärtekniska åtgärder” om USA drar sig ur, meddelade Rysslands vice utrikesminister Sergej Ryabkov på söndagen.

Ryabkov avfärdar USA:s påståenden om att Ryssland skulle bryta mot avtalet. Enligt honom är det USA som bryter mot avtalet.

Tysklands utrikesminister Heiko Maas uppmanar USA att fundera på vilka följder det kan få om de lämnar INF.

- Avtalet har varit en viktig grundpelare för Europas säkerhet redan i 30 år, sade Maas i ett pressmeddelande.

Från brittiskt håll får Trump däremot stöd. Enligt Storbritanniens försvarsminister Gavin Williamson har Ryssland med sin upprustning hånat INF-avtalet.

Militärprofessor: USA spelar hasardspel

Försvarshögskolans militärprofessor Jyri Raitasalo betraktar Donald Trumps utspel som en höjning av insatsen i ett spel som började flera år innan Trump kom till makten.

Trump talar inför anhängare.
Bildtext Donald Trump anser att Ryssland bryter mot avtalet.
Bild: RICK D'ELIA

- Nu för Trump ärendet framåt på ett för sin administration typiskt kraftfullt sätt. Ryssland har fått ett ultimatum, nu måste vi komma vidare. Traditionell diplomati och förhandlingar som stampar på stället är inte vad man vill ha nu, säger Raitasalo till STT.

Enligt Raitasalo är det sannolikt att Ryssland de facto har brutit mot avtalet, även om det är svårt att bevisa, utan att avslöja omfattande underrättelser.

Det är enligt Raitasalo bland annat en kryssningsrobot av typen Iskander som skaver hos USA. Kryssningsroboten uppskattas ha en räckvidd på över 500 kilometer.

Ballistiska medeldistansrobotar i Ryssland.
Bildtext Ryska medeldistansrobotar, bland annat av typen Iskander.
Bild: ANATOLY MALTSEV

INF-avtalet förbjuder USA och Ryssland att inneha, tillverka eller testa robotar med en räckvidd på 500 - 5 500 kilometer. Avtalet slöts mellan Sovjetunionens president Michail Gorbatjov och USA:s president Ronald Reagan år 1987.

Utöver INF finns också det nyare Start-avtalet mellan Ryssland och USA som reglerar hur många kärnstridsspetsar länderna får ha.

Från parlamentariskt håll i Ryssland säger man att om USA drar sig ur INF så kan Start inte heller förnyas.

- Det nya Start-avtalet löper ut år 2021. Om förnyandet av båda avtal misslyckas står vi inför ett läge helt utan avtal om kärnvapen för första gången sedan början av 1970-talet. Sett ur den synvinkeln är det frågan om allvarliga saker, säger Jyri Raitasalo.

Källor: STT, Yle, Reuters, TASS, Interfax

Diskussion om artikeln