Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Rönnberg, Sundberg, Granlund ... otroliga skadehelvetet irriterar inför det upphaussade EM-kvalet: "Maximal otur"

Från 2018
Uppdaterad 22.10.2018 11:05.
Kaj Kekki, 2018.
Bildtext Kaj Kekki måste klara sig utan flera viktiga spelare i de två första EM-kvalmatcherna.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Med bara några dagar kvar till EM-kvalet plågas Finlands handbollslandslag av en stor mängd skador. Flera nyckelspelare har fallit bort och också Max Granlunds deltagande är i fara.

Finlands handbollslandslag presenterade truppen till EM-kvalet för elva dagar sedan och nu har det strukits redan fyra namn från den listan. Risken finns att det blir ännu fler.

Nico Rönnbergs skada var den klart största smällen men han är inte den enda pusselbiten som saknas.

Finland får dessutom med säkerhet klara sig utan Roni Syrjälä, Tuomas Laitinen och Richard Sundberg som skadade knäet i söndagens match mot Japan. Precis hur allvarlig Sundbergs skada är klarnar efter måndagens magnetröntgen.

Richard Sundberg, Finland-Slovakien, januari 2018.
Bildtext Richard Sundberg.
Bild: Handbollsförbundet

Finlands chefstränare Kaj Kekki kan inte annat än sucka då han talar om mängden skador i landslaget.

– Nog handlar det ju om maximal otur. Det är dessutom från toppändan av laget som det faller bort spelare, jämrar sig Kekki.

– Det såg väldigt dåligt ut då Sundberg skadade knäet. Vi ska hoppas för hans skull att det inte är allvarligt utan att han klarar sig med en lite kortare rehabiliteringsperiod. Men han kommer inte att vara med i veckans kvalmatcher.

Oklart om Granlund är med

Max Granlund har inte räknats ut i alla fall ännu men också han har lidit av en axelskada. I helgens två förberedande landskamper mot Japan satt Granlund i publiken.

– Det är osäkert med Max. Han har vilat den här helgen och kommer att vila ännu på måndag och tisdag. Jag hoppas att han kan spela på onsdagen men jag är inte synsk så vi får se hur det går, säger Kekki.

Max Granlund försöker göra mål mot Ryssland i VM-kvalet i handboll.
Bildtext Max Granlund hoppas ännu på att kunna spela då kvalet inleds.
Bild: Handbollsförbundet

På målvaktsavdelningen måste Finland klara sig utan Tuomas Laitinen, skadad även han. Mikael Mäkelä som är Finlands etta mellan stolparna har ändå imponerat under den senaste tiden och Kekki önskar att formen inte ska försvinna.

– Laitinen har varit en mycket erfaren andremålvakt för oss. Nu är han borta och våra andra killar (Kalle Alander och Albert Georgs) är inte alls lika erfarna. Vi får väl säga som så att hoppas Mäkelä lyckas, avslutar Kekki.

Finland inleder EM-kvalet på onsdagen med bortamatch mot Tjeckien. På lördagen spelar Finland hemma mot Vitryssland. Matcherna sänds på Yles kanaler.

Diskussion om artikeln