Studie: Sötningsmedel skadar tarmbakterierna hos möss
Konstgjorda sötningsmedel är illa för bakteriefloran i tarmen - åtminstone hos möss. Det har forskare från Singapore och Israel kommit fram till. De vill öka förståelsen för hur sötningsmedlen påverkar kroppen.
Undersökningsresultaten redovisas i tidskriften Molecules.
I studien fick möss det starka sötningsmedlet neotam (E 961) i fyra veckors tid. Neotamkuren påverkade tydligt mössens bakterieflora jämfört med den kontrollgrupp som inte fick ämnet.
Även halterna av fettsyror ändrades hos de möss som fick neotam.
Tidigare studier kring åtminstone sötningsmedlen sackarin (E 954) samt acesulfam k (E950) har pekat på att även de rubbar bakteriebalansen i tarmen.
Vill veta mer
Forskarna skriver att frågan om de konstgjorda sötningsmedlens effekt på hälsan är omtvistad.
Sötningsmedlen används allmänt i livsmedelsindustrin och många äter dem också utan att de är medvetna om det, konstateras det vidare.
Det finns rön som tyder på att åtminstone vissa sötningsmedel rubbar även människans normalflora.
Det är sedan tidigare känt att tarmbakterierna spelar en roll i ämnesomsättningen bland annat genom sockertoleransen. De mer specifika mekanismerna är ändå inte klarlagda ännu.
Helhetsbilden av hur olika - både äldre och nyare - sötningsmedel påverkar hälsan är likaså oklar.
Forskarna medger att den nu aktuella undersöknigen är både kortvarig och rätt begränsad, men de hoppas att resultaten ska kunna leda till att man småningom förstår sötningsmedlens effekter bättre.
Källa: Molecules