Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Glad Räikkönen gav tvivlarna svar på tal: ”Fint att få höra Finlands nationalsång”

Från 2018
Kimi Räikkönen visar tummen upp
Bildtext Kimi Räikkönen vann i USA.
Bild: AFP / Lehtikuva

Kimi Räikkönen gjorde ett perfekt lopp i USA. Han tog starten och en felfri insats gav den första segern sedan Australien 2013. Mitt jobb går endast ut på att försöka vinna, säger han efter tävlingen.

113 lopp och 2044 dagar. Så länge gick det mellan Kimi Räikkönens 20:e och 21:a seger i karriären. I söndagens tävling i Austin kom den efterlängtade segern för Räikkönen och den första under hans andra sejour i Ferrari.

Räikkönen har emellanåt kritiserats för att han inte vunnit tävlingar sedan återkomsten till det italienska stallet. Nu fick han vinna då karriären i Ferrari lider mot sitt slut.

– Det är inte en så stor sak för mig som för andra. Om jag vinner så gör jag det, om inte så förändras inte livet för det. Jag är glad över segern och att ge tvivlarna svar på tal är roligt för mig, säger han på presskonferensen samtidigt som han poängterar att det inte är riktat mot Ferrari för att han inte fick nytt kontrakt.

– Det är inte så jag menar och jag är inte besviken på stallets val. Jag tror inte folk förstår att jag är glad över vart jag är på väg. Jag har haft en bra tid i Ferrari, jag vann VM och många tävlingar. Jag som förare vill ha nya utmaningar. Saubers högkvarter ligger 40 minuter från mitt hem, det passar mig och familjen.

Verstappen, Räikkönen och Hamilton står på prispallen
Bildtext Räikkönen fick höra Finlands nationalsång.
Bild: imago/Action Plus/ All Over Press

När ska Räikkönen vinna nästa gång?

Tack vare segern i Austin blev Kimi Räikkönen den finländska formel 1-förare som vunnit flest tävlingar. Tidigare delade han förstaplatsen med Mika Häkkinen.

– Självklart ville jag vinna. Jag var inte säker på att det skulle ske eftersom jag har varit nära vissa gånger. Med fem varv kvar visste jag att det skulle gå vägen eftersom däcken fortfarande var helt okej. Mitt jobb går endast ut på att försöka vinna.

– Det var fint att få höra Finlands nationalsång, speciellt då man själv vinner och det vill man alltid göra. I slutändan så är det inte mycket som ändrar för mig. Antalet segrar är bara ett nummer, livet går vidare, säger han.

På presskonferensen fick Räikkönen också frågan om det är skönt att inte lägre få frågan när han ska vinna en tävling igen.

– Det kan ske redan nästa helg, säger han med ett skratt. Det är inte lätt att vinna tävlingar, då skulle vem som helst göra det. Vi får se hur det går i nästa lopp.

Diskussion om artikeln