Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Industrifackets Riku Aalto: Vi är redo att igen börja förhandla om arbetstidslagen

Från 2018
Riku Aalto / Teollisuusliiton puheenjohtaja / Ammattiliittojen toiminta / Hakaniemi 14.06.2017
Bild: Jouni Immonen / Yle

Industrifackets ordförande Riku Aalto säger sig nu vara redo att återgå till förhandlingarna om arbetstidslagen.

Men han håller fast vid kravet att regeringen ändå först måste dra tillbaka förslaget om uppluckrat uppsägningsskydd i små företag.

Aalto sade i Yles morgon-tv på måndagen att hans förbund är redo att sätta sig vid förhandlingsbordet igen och inleda nya samtal om exempelvis arbetstidslagen som gick om intet i våras.

Speciellt inom Samlingspartiet hade man önskat att utöka rätten till lokala arbetsavtal om arbetstider också inom oorganiserade företag.

- Arbetstidslagen är en möjlig fråga som vi kan tänka oss att återgå till. Vi är redo att diskutera många alternativ, men vårt villkor kvarstår. Regeringen måste först dra tillbaka förslaget om försämrat uppsägningsskydd, sade Aalto.

Förra veckan meddelade statsminister Juha Sipilä (C) i Yles A-studio att han är redo att dra tillbaka det nu aktuella förslaget och rensa luften mellan regeringen och arbetsmarknadsorganisationerna.

Men hans krav för det här är att man återgår till att diskutera arbetstidslagen.

"Företagarna nu part i målet"

Vidare kritiserade Riku Aalto Företagarna i Finland.

Förbundet uppmanade i helgen de medlemmar som inte förbundit sig vid det att sluta bära upp fackavgifterna från de anställdas löner.

Företagarna anser att fackföreningarnas åtgärder mot regeringen skadar företagen på ett sätt som legitimerar den här åtgärden.

Aalto sade i morgonsoffan att det här är ologiskt från företagarnas sida.

- De har hela tiden kritiserat oss för att som en "utomparlamentarisk kraft" försöka påverka de demokratiskt tillsatta makthavarnas agerande. Nu gör företagarna sig själva till en likadan kraft och part i målet, ansåg Aalto.

Konflikten kring den planerade uppluckringen av uppsägningsskyddet vid företag med färre än tio anställda trappas upp nu i början av veckan.

Den strejk som Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL har utlyst för måndag och tisdag påverkar bland annat skolbespisningen och städningen på många håll.

Samtidigt har många fackförbund utlyst övertidsförbud och förbud mot att byta arbetsskift.

Diskussion om artikeln