Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Australien bad offer för sexövergrepp om ursäkt - "Till barnen vi svek, förlåt"

Från 2018
Premiärminister Scott Morrison var märkbart rörd då han framförde statens ursäkt i ett tal i parlamentet.
Bildtext Premiärminister Scott Morrison var märkbart rörd då han framförde statens ursäkt i ett tal i parlamentet.
Bild: AFP / Lehtikuva

Australien har framfört en nationell ursäkt till dem som utsatts för sexövergrepp som barn på tusentals institutioner i landet. Ursäkten framfördes av premiärminister Scott Morrison.

- Idag säger vi förlåt, till barnen vi svek, förlåt. Till föräldrarna vilkas förtroende sveks och som kämpat med att plocka upp bitarna, förlåt. Till visselblåsarna som vi inte lyssnade på, förlåt. Till fruar, män, partners, barn som levt med konsekvenserna av övergreppen och mörkläggningen. Förlåt. Till tidigare och kommande generationer, förlåt.

Så löd en del av den ursäkt som premiärminister Morrison framförde i ett tv-sänt tal i parlamentet i Canberra. Morrison var märkbart rörd och hans röst bröts under talets gång.

Många offer och deras anhöriga hade samlats för att lyssna på ursäkten på ort och ställe.

Rörd publik under premiärminister Scott Morrisons tal, där han ber om ursäkt av offer för sexövergrepp.
Bild: EPA-EFE/LUKAS COCH

Statens ursäkt till offer för sexövergrepp kom efter en fem år lång utredning där utredarna kontaktades av över 15 000 personer som hade utsatts för sexulla övergrepp vid över 4 000 olika institutioner.

Övergreppen har inträffat i skolor, barnhem, kyrkor, ungdomsgrupper och sportklubbar under flera årtionden. En stor del av de aktuella institutionerna är kopplade till den katolska kyrkan.

Offren har rätt att ansöka om skadestånd på upp till 150 000 australiska dollar (ca. 102 000 euro).

Utredarna rekommenderade flera åtgärder. Bland de åtgärder som regeringen nu förbereder är en ny myndighet för barnsäkerhet som också ska utforma en nationell strategi för att förhindra sexuella övergrepp på barn.

Källor: AFP, Reuters, BBC

Diskussion om artikeln