Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Tysk storinvestering på elbilsbatterier – BASF bygger fabrik i Harjavalta

Från 2018
Kemikaliejätten BASF:s fabrik i Ludwigshafen i Tyskland.
Bild: EPA/UWE ANSPACH

BASF har valt Harjavalta i Satakunta som placeringsort för sin första fabrik som kommer att producera batterimaterial för den europeiska bilmarknaden.

Fabriken byggs bredvid Norilsk Nickels nickel- och koboltraffinaderi. Investeringen ingår i BASF:s investeringsplan på 400 miljoner euro med flera faser. Planen offentliggjordes i fjol och bygger vidare på pilottillverkningen av batterimaterial som inleddes i Harjavalta tidigare i år.

Fabriken beräknas vara klar för uppstart i slutet av 2020 och kommer att kunna leverera batterimaterial till ungefär 300 000 helt eldrivna fordon per år.

Den nya fabriken i Harjavalta kommer att använda lokal energi från förnybara källor, bland annat vatten- och vindkraft samt biomassa, meddelar BASF i ett pressmeddelande.

BASF och Nornickel har samtidigt tecknat ett långvarigt leveransavtal för nickel- och koboltråmaterial från Nornickels metallraffinaderi. I och med investeringen i Harjavalta kommer BASF nu att ha närvaro i alla stora regioner med lokal tillverkning nära kunderna, vilket kommer att gynna den snabbt växande marknaden för elfordon, säger Kenneth Lane, divisionschef för BASF Catalysts.

Diskussion om artikeln