Se upp för giftspindlingen som gömmer sig bland trattkantarellerna – många läckra matsvampar har dödligt giftiga kusiner
Dödsfall på grund av svamp är ovanligt i Finland men det gäller ändå att vara försiktig då du plockar läckerbitar till höstens middagsbord. Vissa svamparter är mycket lika sina väldigt läckra kusiner, medan andra är delikatesser om du tillreder dem rätt, men dödliga om du gör fel.
Årligen får Giftinformationscentralen in hundratals förfrågningar om misstänkta förgiftningar och frågor om svamparter.
Det har gått nio år sedan det senaste dödsfallet på grund av giftig svamp i Finland. Sammanlagt har bara nio personer dött svampdöden sedan 1969.
Det senaste dödsfallet i Sverige skedde 2010, ett år efter det senaste i Finland, medan två personer förra året dog på Själland i Danmark, efter att ha ätit en art av flugsvamp.
Farorna med giftsvamp har alltså inte försvunnit. Här är några klassiska och mindre kända exempel på vad du ska undvika.
Toppig giftspindling eller spindelskivling
Faran med den toppiga giftspindlingen, även känd som bland annat spindelskivling, är att den åker med då en ivrig trattkantarelljägare plockar en näve av det bruna guldet.
De två svamparna är inte precis identiska, men bägge är brunaktiga och växer i samma sura mossar. Som sagt, händer inte lätt, men det gäller att vara aktsam.
Toppig giftspindling innehåller orellanin, ett gift som skadar njurarna.
Enligt den för svampfantaster eminenta sidan svampkonsulent.se som är en av källorna till den här artikeln, är en enkel minnesregel att låta bli bruna svampar med skivor – de har inget att göra i din gryta.
Stenmurkla
Stenmurklan ser ut som de flesta murklor, och därför kanske den bara plockas av svampvetare.
Där de flesta noviser håller sig till kantareller, trattkantareller och om man har tur en och annan karljohan, kan en gourmand gärna ge sig i kast med stenmurklan.
Däremot gäller det att hålla tungan rätt i mun med tillredningen. Stenmurklan innehåller ett cellgift som dödar om man inte förvällt svampen minst två gånger innan den hamnar på tallriken, skriver en annan eminent natursida, Luontoportti (på finska).
Mellan och efter förvällningarna ska de sköljas och torkas ordentligt.
Men efter det är det en riktig läckerbit som till och med Livsmedelsverket Evira rekommenderar! Vad kan vara ett bättre kvalitetslöfte än det från ett statligt verk?
Lömsk flugsvamp
Som namnet antyder lönar det sig inte att lita på att du överlever om du äter lömsk flugsvamp.
"Kanske den dödligaste av alla svampar" skriver Encyclopedia Britannica om den lömska flugsvampen på sin lista över dödliga svampar.
Den är ovanlig i Finland, och förekommer främst på Åland och i Åboland.
Det är alltså inte ofta man av misstag plockar med sig någon form av flugsvamp, men om du äter den kommer fruktansvärda symptom, inklusive oerhört ont i magen och blodig avföring att drabba dig inom 6-12 timmar.
Bland annat romerska kejsaren Claudius misstänks ha mördats med hjälp av lömsk flugsvamp.
Den lömska flugsvampen, och andra släktingar som den vitgula flugsvampen, kan av en ouppmärksam plockare förväxlas med ett flertal svampar, däribland grönkremlan, som kan vara en riktigt god matsvamp.
I regel ska man hålla sig undan alla sorters flugsvamp, inklusive den klassiska med röd, vitprickig hatt och den helvita vita flugsvampen.
Pluggskivling
Om du trots den inte alltid attraktiva smaken är en vän av olika sorters riskor, kan det vara bra att vara försiktig så du inte plockar en pluggskivling.
Pluggskivlingen är inte (lika) dödligt giftig som till exempel flugsvampar, och har av tidigare, inte lika finsmakande generationer använts som matsvamp.
Men den smakar sannerligen inte gott och kan orsaka så kallat Paxillus-syndrom, som kan leda till bland annat andnöd, njursvikt och i sällsynta fall döden.
För att vara riktigt säker på att inte förgiftas av svampar lönar det sig att bara plocka svampar man säkert vet att är ätbara. För att få reda på det kan man köpa en svampbok eller gå in på Eviras hemsidor om svamp, eller på någon annan kunnig sida, som till exempel Svampguiden.
Om du misstänker att du blivit förgiftad av svamp ska du kontakta Giftinformationscentralen (telefon 09 471 977). Du kan också läsa in dig på användning av medicinskt kol, som används mot förgiftningar i allmänhet.
Källor: Evira, Svampguiden, Svampkonsulent.se, Luontoportti