Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Byaföreningar bjuder på skolmat i Hindhår - det handlar inte om politik utan om gemenskap

Från 2018
Barbro Lundström från Hindhår byaförening.
Bildtext Barbro Lundström från Hindhår byaförening tog initiativ till skolluncherna.
Bild: Yle / Leo Gammals

Ett initiativ av aktiva i Hindhår byaförening och Andersböle-Veckoski ungdomsförening i Borgå ledde till att 250 barn i Hindhår bildningscentrum får mat trots att JHL strejkar.

Dryga 60 kilogram makaronilåda lämnade köket i den lokala puben i Hindhår vid tiotiden.

Olliseveri Kontinen hämtade ugnsformarna och transporterade dem i svarta förvaringslådor av styrox till skolan några hundra meter bort.

Till vardags är Kontinen rektor för Hinthaaran koulu, men i dag är han bara en föräldrar som hjälper till. Det säger han klart och tydligt när han hämtar tillbaka förvaringslådorna någon timme senare.

Skolornas personal har blivit uppmanad att inte ta ställning till den pågående strejken mot regeringens planer på att försvaga uppsägningsskyddet. Det gör inte heller Kontinen.

- Men jag kan rapportera att barnen tyckte om maten och har ätit upp allt, säger han.

Förvaringslåda av styrox med ugnsform.
Bildtext Makaronilådan var omtyckt då formens botten är välskrapat.
Bild: Yle / Leo Gammals

Hindhår skolas rektor Jaana Viljakainen bekräftar Kontinens uppfattning.

- Barnen hämtade på vanligt vis maten som stod uppställd och åt sedan i sina klasser. De tyckte om maten, men var litet förundrade över att den serverades på engångskärl. De tyckte att det var synd att det blev så mycket skräp, men det är ju bara i två dagar, säger Viljakainen.

Tätt samarbete mellan byarna

Det är Andersböle-Veckoski uf, Hindhår byaförening och Hindhår uf som står för råvarorna till måndagens makaronilåda och tisdagens knackkorvsoppa.

En förutsättning för att en aktion av det här slaget ska lyckas är att samhörigheten mellan föreningarna är mycket god.

- Vi har varandras telefonnummer och flere sociala kanaler att diskutera på, säger Barbro Lundström från Hindhår byaförening.

Planen smids på sociala medier

Torsdagen den 18.10 diskuterade byborna ett initiativ om ett företag i en annan del av landet som hade för avsikt att skänka mat till skolbarnen under strejken.

Hanna Lönnfors
Bildtext Hanna Lönnfors skötte en stor del av arrangemangen med skolmaten.
Bild: Yle/ Sasha Silvala

Det var Hanna Lönnfors från Andersböle som berättade om initiativet. Lönnfors är förälder men också politiskt aktiv som SFP:s fullmäktigeledamot i Borgå.

- Därifrån startade hela idén. Hanna frågade oss på våra sociala kanaler här i byn om det skulle finnas någon som har intresse att gå med i det här. Det tog kanske två timmar innan diskussionen satte i gång på allvar. Idén kom på torsdag men det var på fredag som allt hände, säger Lundström.

Barbro Lundström betonar att det här inte är en politisk handling utan en fråga om byagemenskap och viljan att ge barnen skollunch.

- På fredag kväll började vi i Hindhår byaförening diskutera sinsemellan, sen tillsammans med Hanna Lönnfors som har varit den drivande kraften. Under en timme fattades snabba beslut på att byaföreningen är med på det hela och hur, säger Lundström.

Då hade man i Andersböle-Veckoski uf redan hunnit bestämma att ungdomsföreningen står för måndagens makaronilåda.

- Vi kontaktade puben för att också få tisdagens mat ordnad.

Pub Lättähattu i Hindhår.
Bildtext Tisdagens korvsoppa lagas i den lokala puben.
Bild: Yle/Hanna Sjöström

Två företag har ställt upp med att laga maten och en privatperson har bidragit med engångstallrikar och -kärl. Makaronilådan är tillredd av en bensinstation i Gammelbacka.

- De lagade lådorna på söndagen och vi har värmt upp dem här idag. Det går ungefär 50 kilo makaronilåda i en ugnsform så vi började litet tidigare här i morse, säger Tamara Fredlund-Vuori som drivit Pub Lättähattu i 15 år.

På tisdag kokar puben i Hindhår 60-70 liter korvsoppa. Soppan görs från grunden med lokala råvaror.

Inte en politisk handling

Eleverna i Hindhår bildningscentrum är de enda i Borgå som får varm skollunch medan strejken pågår. Trots att strejken bara pågår i två dagar ansåg byborna att barnen måste få mat.

- Det finns säkert en del barn där skollunchen är den enda varma måltiden som de kanske får. Nog är det viktigt att barnen får ett ordentligt mål per dag så att dom orkar med skoldagen. Åtminstone de äldre klasserna har långa dagar. Det här var ändå en konkret enkel grej. Vi var så många tillsammans och det löpte på bra så vi tyckte att det här gör vi, säger Lundström.

Tamara Fredlund-Vuori och Barbro Lundström från Hindhår i Borgå.
Bildtext Gott samarbete mellan lokala föreningar och företagare. Tamara Fredlund-Vuori (t.v) har lång erfarenhet av matlagning i storkök.
Bild: Yle / Leo Gammals

Men trots att Lundström arbetat intensivt för att ge 250 skolbarn varm mat får hon packa en matsäck till sin egen son.

- Han går i Kvarnbackens skola i Borgå centrum. Han har inte fått mat i dag utan vi packa åt honom en smörgås, lite frukter och grönsaker med på morgonen. Men jag tror att han tyckte att det var riktigt roligt. Det är litet speciellt att få ta sin egen matsäck med i dag. Han var nog helt nöjd med det han fick.

Diskussion om artikeln