Hoppa till huvudinnehåll

Barn

Buu-klubben
Yle Watt

Så här får du BUU-klubbens färgsprakande papperskalender innan 1 december 2018

Från 2018
Gänget bakom julkalendern.
Bildtext Papperskalendern och teamet bakom årets julkalendrar, BUU-turnén och BUU-dagarna.
Bild: Anne Hämäläinen

Från Uleåborg i norr till Mariehamn i väster. Från Hangö i söder till Lovisa i öster. I år kan du hämta ut Svenska Yles julkalender på över 40 olika ställen i Svenskfinland.

I år kan du själv hämta ut din julkalender hos Luckan eller på utvalda bibliotek i Svenskfinland. Det är första gången man kan hämta ut sin kalender själv utan att behöva beställa den per post. Du kan hämta kalendern från och med den 29 oktober.

Här kan du hämta ut din kalender

Kalendern är gratis för att alla barn ska kunna få den. Och den som hämtar kalendern får ta med sig flera till syskonen och vännerna på dagis. Sammanlagt trycks 15 000 kalendrar upp.

Årets papperskalender är ett färgglatt konstverk av illustratören Linda Bondestam, inspirerat av Svenska Yles manusskribent Isa Skeppar som skrivit manus för BUU-klubbens inspelningar för julkalendern.

Papperskalendern är en traditionell kalender som varken innehåller choklad eller leksaker.

Den är nästan som en tavla och det är tv-programmet som är lyxen

Mikaela Sonck, ansvarig producent för Svenska Yles barnredaktion

Eftersom kostnaderna för papperskalendern var höga letade Svenska Yle efter en samarbetspartner som kunde hjälpa till med både produktionen och distributionen. Det blev Luckan.

Ansvariga producenten för Svenska Yles barnredaktion Mikaela Sonck är tacksam över stödet. Utan Luckans ekonomiska stöd hade det inte blivit någon papperskalender i år.

– Det kändes som om vi var räddare i nöden, samtidigt som vi var väldigt hedrade över att få ta oss an den här uppgiften, säger Elin Sundell på Luckan.

Sundell konstaterar att Luckans uppdrag är att bland annat jobba för det finlandssvenska kulturarvet och att papperskalendern är det i högsta grad.

Norsk julkalender i tv

Årets julkalender i tv handlar om Selma som bor hos en tant som inte alls gillar barn. Hon känner sig ensam och annorlunda. Den 24-delade julkalendern är inköpt från norska NRK.

Den som följde med BUU-klubbens julkalender förra året kommer att känna igen några ansikten; Håsatomten Elsa, Uppfinnar-Ulf och Festprisse Nisse gör comeback.

Kalendern kommer också att finnas på BUU-dagarna och på BUU-turnén.

Diskussion om artikeln