Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Juryn bakom årets Svenska Yles Litteraturpris stred och grät, men hittade till slut en vinnare

Från 2018
Hietanen och Henrikson ligger på en grön bädd.
Bild: Bjorn Karlsson

I år är det Svenska Yles egna redaktörer, bokpoddarna och kulturredaktörerna Anne Hietanen och Ida Henrikson som väljer sin favoritbok ur den finlandssvenska skönlitterära utgivningen.

Anne satt i en park i West Village på Manhattan och Ida byggde dockhus på Torkelsbacken i Helsingfors när den stora frågan kom: Vill ni vara jury för Svenska Yles Litteraturpris?

Såklart vi vill, vi behövde knappt ens kolla med varandra, vilken ära.

Det här blir roligt och lätt

Vi läser ju ändå nästan allt tänkte vi, och vi har ju lång tid på oss. Det här blir roligt och lätt. Vi bestämde att det verkligen är den bästa boken som skall få priset, ingen politik, ingenting får komma emellan ordet och oss. Om det råkar sig vara någon vi känner som skrivit den bästa boken så jävar vi oss och ger över uppdraget till någon annan.

Det såg bra ut i början, vi märkte att många unga coola debuterade, vi läste och kände igen oss i flickblivandet, i att hitta sin sexualitet, sin plats och mening. Det tycks fortfarande stämma att många debuterar med uppväxtskildringar som känns besläktade med debutantens egen bakgrund.

Vi läste också vad männen skrev och upplevde stundvis en ny medvetenhet i kvinnobilden. Me too syns redan nu i en del av utgivningen, vilket visar att förlagsvärlden inte alltid är den långsamma, gammaldags apparaturen man säger att den är.

Men sedan blev det hetsigt, några veckor innan deadline hade bägge ännu ett tiotal böcker olästa, och nu blev vi kritiska. Plötsligt höll ingenting riktigt måttet, vi hittade stavfel, slagfel och större fel i bok som bok. Vi upptäckte blinda fläckar och klumpiga meningar, det var bara att acceptera att vi inte skulle finna en perfekt bok. Det den ena älskade kände den andra ingenting för och tvärtom.

Inte ett ord till

Vi ångrade oss, varför tackade vi ja till det här omöjliga uppdraget. Litteratur är ju en smaksak, det går inte att vara objektiv. Nej, bäst att genast avsluta det tankespåret.

Under arbetet lärde vi känna varandra på nytt, tack vare alla samtal vi förde. Vi var mer olika än vi först trodde – bra så, men inte helt lätt. Samtidigt var vi rörande överens om att samtal om och kring litteratur är viktiga och att det skrivna ordet kan fungera som en nyckel rakt in i själen, eller vad man nu vill kalla det där tomrummet inom en.

Båda sov dåligt, Anne bokade en ny resa långt bort, klarade inte av att vara i det trånga rummet längre, Ida stängde in sig och målade om i dockhuset, rev tapeter, satte upp nya. Ingendera ville läsa ett ord till. Men vi gjorde det, så klart vi gjorde det.

Och till slut bestämde vi oss. Vi erkände att det faktiskt finns en bok som utmärker sig och resonerar hos oss båda, som får bägges hjärtan att bulta. Den boken får oss att känna lust för att läsa mera, skriva mera och kanske till och med leva lite mera.

Svenska Yles litteraturpris går i år till…

Svenska Yles Litteraturpris tillkännages på Helsingfors Bokmässa, fredagen den 26 oktober klockan 17:00 på Fiskehamnen-scenen.

Live-inspelningen av Bokpodden Hietanen & Henrikson med en intervju tillsammans med årets pristagare publiceras på söndag den 28 oktober på Yle Arenan.

Här tidigare poddar av Hietanen & Henrikson

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln