Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Grälet om Italiens budget trappas upp - regeringen i Rom vägrar att minska på underskottet trots krav från EU

Från 2018
Italiens finansminister, Giovanni Tria, vid ett möte i Luxemburg oktober 2018
Bildtext Italiens finansminister, Giovanni Tria, vid ett möte i Luxemburg oktober 2018

Italien har levererat sitt svar till EU-kommissionen när det gäller Italiens planer för nästa års budget. I sitt svar till EU-kommissionen skriver finansminister Giovanni Tria att den italienska regeringen kommer att stå fast vid sina budgetplaner.

"Vi är medvetna om att vi valt en väg som inte är förenlig med EU:s stabilitetspakt. Det var ett tufft men nödvändigt beslut att fatta i syfte att få landets BNP på samma nivå som före krisen", skriver Tria i ett brev riktat till EU-kommissionärerna Pierre Moscovici and Valdis Dombrovskis.

EU-kommissionen hade innan uttryckt sin oro över den föreslagna budgeten som på ett "synnerligen allvarligt sätt" avviker från åliggandena i EU:s stabilitets- och tillväxtpakt.

Enligt budgetförslaget skulle Italiens offentliga underskott öka till 2,4 procent nästa år. Det här är stick i stäv med vad EU kräver av länder i ekonomiskt trångmål.

Ett pinnhål från skräpklassen

Italiens budgetplaner väcker också oro på marknaden.

I fredags sänkte kreditvärderingsinstitutet Moody's Italiens kreditvärdighet till nivån Baa3. Det här endast ett pinnhål från de så kallade skräpklassen.

Den italienska regeringen försvarar budgetförslaget med att det kommer att stimulera ekonomin och därmed leda till ett minskat underskott på sikt.

Kommissionen är ändå föga övertygad av förklaringarna.

- Den italienska regeringen tror att man kan skapa tillväxt genom att öka på de offentliga utgifternas, sade franske ekonomikommissionären Pierre Moscovici till fransk radio i dag.

- Vi befinner oss ändå i en period av ekonomisk överhettning och därför tror de flesta ekonomer inte att så kommer att bli fallet.

Kommissionen kan kräva ändringar i budgeten

EU-kommissionen väntas ta ställning till den italienska regeringens svar imorgon. Enligt EU:s regler har kommissionen rätt att kräva att Italien ändrar på budgetförslaget.

Kommissionen har tid på sig till den 29 oktober att avgöra om man tänker kräva att Italien gör ändringen i budgeten.

Efter det har Italien ytterligare tre veckor på sig att göra de nödvändiga tilläggen i budgeten.

Italien är EU:s mest skuldsatta land efter Grekland. Det här skulle vara första gången som kommissionen ingriper i ett enskilt medlemslands budget.

Diskussion om artikeln