USA:s sorti ur avtal från kalla kriget kan leda till vapenskrammel med Kina - "Risken är att det steg för steg fortsätter i en olycklig riktning"
Relationerna mellan USA och Kina har redan under en längre tid försämrats rejält på grund av handelskriget mellan länderna. Risken finns att relationerna försämras ytterligare om USA drar sig ur nedrustningsavtalet INF och Kina ser USA som ett större hot.
Det var i lördags som president Donald Trump meddelade att USA tänker dra sig ur INF-avtalet, Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty.
Avtalet har i 30 års tid reglerat hurdana medeldistansrobotar som USA och Ryssland får inneha, tillverka eller testa.
Trots de dåliga relationerna mellan USA och Kina så är vi än så länge långt från militära konfrontationer enligt forskningsledare Jan Hallenberg vid Utrikespolitiska institutet i Sverige.
- Risken är ju att det steg för steg fortsätter i en olycklig riktning. Och då kan det möjligtvis uppkomma en sådan krigsrisk.
- Men vi är väldigt långt därifrån, det måste vi betona. Det här är inte frågan om 80-tals hot eller 70-tals hot med skrammel med kärnvapen. Vi är mycket långt ifrån en sådan situation.
Enligt Hallenberg är det ändå oroande om de olika avtal som har bevarat den strategiska stabiliteten börjar urholkas.
"Vi ska vara oroliga över läget i Sydkinesiska havet"
Militära konfrontationer i största allmänhet mellan USA och Kina är alltså ganska osannolika i det här läget.
Men när det gäller Sydkinesiska havet är läget ett annat, enligt Jan Hallenberg.
Sydkinesiska havet är ett av världens viktigaste farvatten. Över hälften av världens fraktfartyg passerar havet, som är rikt på olja, gas och olika mineraler.
Och Kina har i årtionden grälat med flera andra länder om vem som har rätten till olika öar och havsområden där.
Samtidigt har USA stärkt sin militära närvaro i Sydkinesiska havet.
- Jag tycker att vi ska vara ganska oroliga, säger Jan Hallenberg.
- Den amerikanska regeringen har nu bestämt sig för att Kina inte bara är en konkurrent utan en strategisk utmanare. USA kommer inte att acceptera de kinesiska anspråken på Sydkinesiska havet. Och USA förbehåller sig rätten att ha de här operationerna där de kör sina krigsfartyg innanför det som kineserna betraktar som sitt territorium.
- Där finns absolut risken för mindre konfrontationer. Och blir det då någon mindre konfrontation och den strategiska stabiliteten på högre nivå är osäker, då ökar ju risken för eskalering.
Försöker Trump få Kina till förhandlingsbordet?
Kina har aldrig undertecknat INF-avtalet, så landet har kunnat utveckla sitt missilprogram utan några begränsningar. Kina har missiler som kan nå hela USA.
Enligt USA:s armé är kring 95 procent av Kinas uppskattningsvis
2 000 ballistiska- och kryssningsmissiler sådana som skulle ha varit förbjudna enligt INF-avtalet.
Enligt vissa bedömningar är president Donald Trumps utspel om att USA lämnar INF-avtalet bara ett sätt att försöka få Kina till förhandlingsbordet för att få fram ett avtal som begränsar landets missiler.
Forskningsledare Jan Hallenberg vid Utrikespolitiska institutet i Sverige tror ändå inte på det här.
- USA och Kina har en stor konflikt nu om handelsfrågorna. Att de skulle kunna ge sig in i strategiska förhandlingar om någonting så känsligt som kärnvapen i det här läget, det betraktar jag som fullständigt uteslutet.
- På lång sikt är det möjligt och tänkbart. Men ytterligare en faktor som gör mig lite tveksam är att USA ju har den nationella säkerhetsrådgivaren John Bolton och han gillar inte kärnvapenavtal och strategiska avtal.
- Han anser att USA ska utöva sin makt och att USA inte ska begränsas i olika avseenden. Så jag är lite tveksam till om det verkligen är så sannolikt att det inom en nära framtid kan bli några förhandlingar med Kina, säger Hallenberg.
Tilltagen kapprustning att vänta
Jan Hallenberg poängterar att USA än så länge bara har meddelat att man har för avsikt att lämna INF-avtalet.
Och han hoppas på att avtalet ännu ska gå att rädda.
- I första skedet är det ju ofta så att man sänder ut budskap som man kanske inte nödvändigtvis håller fast vid. Jag hoppas fortfarande att båda parter är villiga att förhandla.
Om det ändå går så att USA drar sig ur avtalet så kan vi vänta oss en tilltagen kapprustning i USA, Kina och Ryssland.
- Det kommer vi att få ja. Det pågår ju redan. Ett av de senare besluten som Obama fattade var ju om en förnyelse av alla amerikanska kärnvapen.
- Och kineserna bygger också ut sina kärnvapen och ryssarna gör det också. Så det pågår en strategisk kapprustning. Och risken är att den blir ännu snabbare om det här avtalet faller.
Det kunde enligt Jan Hallenberg leda till större instabilitet och större krigsrisk.
- Om Kina i USA:s ögon beter sig aggressivt i Sydkinesiska havet eller mot Taiwan ja då ökar risken för att de här lokala skärmytslingarna kan klättra upp till den strategiska nivån och bli kärnvapenkrig. Det kan inte uteslutas, säger Jan Hallenberg.