Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Rädsla för ensamhet kan hindra människor från att ta ut skilsmässa

Från 2018
Man och kvinna sitter på säng, kvinnan vänder sig bort från mannen
Bild: Aleksandr Davydov

I samband med en separation bävar många för hur det är att bo ensam då man haft liv och rörelse runt om sig i tiotals år. Man blir dessutom ekonomiskt ensam och då man delat på allt praktiskt kan det bli aktuellt att måsta lära sig nya färdigheter - att spika, koka, byka eller reparera bilen.

En separation påverkar så gott som allting i vardagen. Hemmet ska delas med allt från beslutet om vem som tar vilka möbler och kärl till att "köpa ut den andra ur hemmet", alternativt att sälja hemmet.

Umgängeskretsen har ofta svårt att umgås med båda parter efter skilsmässan och det händer lätt att kontakten bryts till den ena.

Om det finns barn i bilden, kan de inte längre bo med båda föräldrarna hela tiden, utan bor enligt någon överenskommelse tidvis hos mamma och tidvis hos pappa.

Familjegemenskapen är slut.

Har man inte någon ny partner i siktet kan rädslan för ensamhet vara så stor att man fortsätter leva tillsammans trots att det är svårt att stå ut med varandra under samma tak.

Nalle i gunga
Bild: Mikael Crawford/Yle

Ensamhetskänslan har många dimensioner

Anne Bjaerre jobbar på Barnavårdsföreningen och träffar nyskilda i sitt arbete och vet mycket väl vilka tankegånger de har.

- Den inre ensamheten kan vara stor trots att man har mänskor omkring sig, säger Anne.

Hon säger att såret efter skilsmässan fortfarande kan vara så oläkt att man har svårt att hitta sitt nya jag. Det är nytt att ensam vara tvungen att ta hand om allt i vardagen.

Enligt henne är det inte så att den som har tagit initiativet till skilsmässan automatiskt är lycklig och besparas från ensamhet.

- Man kommer inte undan känslan, men den kan komma med fördröjning.

Ensamheten kan kännas konkret i att man mitt i allt bor ensam i en anspråkslöst inredd etta.

Anne förklarar att separationen också handlar om ett myller av känslor: sorg, besvikelse, känslan av att inte duga, ilska. Kompotten är så omfattande att man inbillar sig att ingen i hela världen kan känna lika och därför kommer ensamhetskänslan.

Skammen för att erkänna att man känner sig ensam är också påtaglig.

Det är ju så pop att stoltsera med stor vänskapskrets i dagens läge, inte minst på sociala medier. Många fejkar och lägger ut halvsanningar på sociala medier för att inte se ensamma och ynkliga ut.

Hitta sig själv på nytt

- Skilsmässan kan vara en vändning till något nytt där man hittar sig själv, tröstar Anne.

Under en skilsmässoprocess som pågått en längre tid, kan det hända att man kommit långt ifrån sitt eget jag. Det har kanske rått undantagstillstånd och saker och ting har inte riktigt fungerat.

Man kan påverka sin situation genom att inte isolera sig. Kamratstöd är till stor hjälp för många - det ordnas skilsmässoseminarier/kurser på många orter där man kan ventilera sina tankar och känslor med mänskor som går igenom samma sak.

Det är okej att vara ensam, understryker Anne Bjaerre. Då kommer i kontakt med sig själv och sina känslor.

"Skuffa undan din egen frustration och tänk på barnens bästa"

Efter skilsmässan blir det aktuellt med delad vårdnad om barnen ifall barnen är minderåriga. Att handskas med känslor från ena ytterligheten till den andra blir i regel rätt tungt: då man har barnen hos sig önskar man egentid, och då de åker iväg saknar man dem oändligt.

- Jag tycker att det är viktigt att hålla kontakten med barnen regelbundet. Antingen via telefon eller skype, hellre än bara via textmeddelanden eller chat, säger Anne.

Hon anser att kontakten inte får brytas även om barnen befinner sig i den andras hem.

barn i skilsmässa
Bild: Yle/ Marcus Rosenlund

Både som förälder och som barn går man om och om igenom känslan att ta avsked och känna saknad då det är dags att byta hem.

Anne Bjaerre menar att det därför är viktigt att dels göra bytena så angenäma som möjligt och dels att hålla kontakten hela tiden.

Det här blir förstås svårt om föräldrarnas relation är väldigt inflammerad.

- Men varje förälder borde tänka på barnens bästa och försöka skuffa undan sin egen frustration.

När är ensamheten skadlig?

- Ensamheten är skadlig då man börjar medicinera den med alkohol eller andra drogande medel, anser Anne.

Då man är nedstämd går det ofta så att man tänker att man borde ta sig ut men samtidigt mår man så dåligt så man inte orkar göra något åt sin situation. Då kommer ofta skammen och skuldkänslorna som matar varandra och man konstaterar att "jag orkar inte ens med det här".

För en del kan det till och med kännas övermäktigt att städa hemma eller ta sig till butiken eller jobbet.

Då kan det vara bra att någon i ens nära krets får veta om situationen och kan erbjuda hjälp med helt praktiska saker eller ta dig med till en läkare. Eller bara lyssna till hur du känner.

- Det gör ont och man känner sig dålig men de allra flesta kommer vidare, säger Anne Bjaerre som ständigt pratar med par som separerat.

Diskussion om artikeln