Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

CNN: Saudierna använde en dubbelgångare i samband med mordet på Khashoggi

Från 2018
Saudiarabiens konsulat i Istanbul, Turkiet. Hit leder spåren efter den döde saudiske journalisten Jamal Khashoggi.
Bildtext Saudiarabiens konsulat i Istanbul, Turkiet. Hit leder spåren efter den döde saudiske journalisten Jamal Khashoggi.

En man i Jamal Khashoggis kläder, glasögon och lösskägg ses på övervakningsbilder lämna det saudiska konsulatet i Istanbul. Syftet var att övervakningskameror skulle fånga en ”levande” Khashoggi, enligt en anonym turkisk myndighetskälla.

Tv-kanalen CNN har fått tillgång till bilder från övervakningskameror i Istanbul där en man i Jamal Khashoggis kläder efter mordet på journalisten rör sig på olika håll i staden.

Enligt CNN:s källa är mannen vid namn Mustafa al-Madani en av de 15 personer som enligt Turkiet skickades till konsulatet för att mörda Khashoggi.

Kläderna och glasögonen tycks vara de samma som Khashoggi själv hade på sig när han gick in på konsulatet – det som avslöjar dubbelgångaren är skorna.

På en av bilderna syns dubbelgångaren vid Blå moskén i Istanbul bara några timmar efter att Khashoggi sågs kliva in på konsulatet.

Saudiarabien misstros - Turkiet berättar snart mera

Den saudiska journalisten Jamal Khashoggi gick den 2 oktober in på konsulatet i Istanbul för att hämta nödvändig dokumentation inför sitt bröllop som skulle äga rum följande dag.

Khashoggi kom aldrig ut. Efter att inledningsvis ha påstått att Khashoggi lämnade konsulatet vid liv medgav Saudiarabien i lördags till slut att han dog inne på konsulatet.

Saudiarabiens flagga ovan landets konsulat i Istanbul.
Bildtext Saudiarabiens flagga ovan landets konsulat i Istanbul.

Enligt den saudiska förklaringen ska han ha dött till följd av ett bråk. Omvärlden har reagerat med skepsis på det saudiska narrativet.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har lovat mer detaljerad information om mordet på tisdag.

Diskussion om artikeln