Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Inte bara buttra miner då handbollslandslaget inleder EM-kvalet – finns också positivt att hämta trots det dystra skadeläget

Från 2018
Oscar Kihlstedt.
Bildtext Oscar Kihlstedt vill inte klaga, landslaget siktar högt trots skadorna.
Bild: Handbollförbundet/Newspix24

Flera nyckelspelare saknas då Finlands handbollsherrar sparkar igång EM-kvalet på onsdagen. De förberedande landskamperna mot Japan gav ändå flera positiva signaler.

På onsdagen inleds EM-kvalet som varit Finlands huvudmål sedan Kaj Kekki tog över som landslagets chefstränare för drygt tre år sedan. I EM 2020 är det första gången som 24 lag ryms med och Finland har siktat på att vara ett av dem.

Det första bakslaget kom ändå då Finland lottades i en tuff grupp med Tjeckien, Vitryssland och Bosnien och Hercegovina som motståndare. Motgångarna fortsatte förra veckan då flera nyckelspelare skadade sig och tvingas stå över de två första kvalmatcherna.

Först klarnade det att Nico Rönnberg, Roni Syrjälä och Tuomas Laitinen blir borta, och på söndagen skadade sig ännu Richard Sundberg.

Dessutom är också André Udd och Theo Westerlund ännu ur spel medan Max Granlunds axel är ett frågetecken.

Kaj Kekki.
Bildtext Kaj Kekki får hitta på nya trick då Nico Rönnberg och några andra saknas.
Bild: Handbollförbundet.

Trots den grymma oturen försöker Finland tänka positivt inför onsdagens bortamatch mot Tjeckien.

– Vi fokuserar på de spelare vi har till vårt förfogande, det är onödigt att börja oja sig alltför mycket, säger chefstränaren Kaj Kekki.

– Stämning i laget är trots allt mycket bra. På lördagen spelade vi fantastisk fint som ett lag mot Japan, det var ett stort nöje att analysera matchen efteråt.

”Måste plocka det positiva”

I helgens två förberedande landskamper mot Japan blev saldot en seger och en förlust. Efter den fina insatsen på lördagen föll Finland med klara 17–23 på söndagen.

– Feelisen var helt bra också på söndagen med nivån dippade vi då vi inte riktig kom igång, säger Kekki.

Lagets mer rutinerade spelare Teemu Tamminen och Oscar Kihlstedt undertecknar chefstränarens påstående om att atmosfären i laget har varit på topp trots skadebakslagen.

– Det var jävligt bra stämning efter lördagens match. Vi kan inte gräva ner oss på grund av att några är skadade för då blir det i alla fall negativt. Vi måste plocka det positiva, vi har många spelare som ger energi och jag tror vi kommer att klara oss hur bra som helst, säger Kihlstedt.

– Fast vi förlorade på söndagen så har det varit toppenstämning hela veckoslutet, menar Tamminen.

Benjamin Helander och Teemu Tamminen.
Bildtext Benjamin Helander och Teemu Tamminen.
Bild: Handbollförbundet/Tomi H�nninen

– Lagets sammanhållning har varit lysande. På lördagen fanns det inga stjärnor, det var många som gjorde mål och alla hade jätteroligt. Visst är det en stor smäll att Nico är borta men vi har flera backar och då vi spelar som ett lag klarar vi oss nog.

Att så många viktiga spelare saknas innebär att 19-årige Robin Granlund kommer att få en ordentlig chans att visa vad han går för. I söndagens match mot Japan smällde han in några snygga mål men i EM-kvalet är motståndarna längre så det blir svårare att kasta över försvaret.

– Det blir garanterat tufft men jag tar emot en större roll med gott humör. Så klart skulle vi villa ha alla med, det är aldrig bra att killarna skadas. Men det är jätteroligt att få speltid och ansvar, säger Granlund.

Tjeckien första utmaningen

På onsdagen möter Finland Tjeckien på bortaplan och på lördagen kommer Vitryssland på besök till Vanda.

Gruppens tredje motståndare är Bosnien och Hercegovina som målats upp som Finlands huvudmotståndare i kampen om gruppens tredje plats (som kan innebära avancemang till EM). Matcherna mot Bosnien och Hercegovina står på programmet först i april.

Att inleda kvalet mot Tjeckien på bortaplan är en stor utmaning. I förra EM slutade tjeckerna på sjätte plats.

– Vem man än möter på bortaplan så är det svårt. Jag tror vi har en bra chans med det kommer att bli jävligt svårt. Tjeckien är ett topplag, säger Kihlstedt.

– Vi åker dit för att slå Tjeckien. Vi har hämtat poäng från Österrike och det ska nog vara möjligt också mot Tjeckien, säger Tamminen lika självsäkert som vanligt.

Chefstränaren Kekki är realist men vet att det alltid finns en chans att större länder inte har tillräckligt mycket respekt för Finland.

– Visst är Tjeckien ett hårt lag men det kan alltid gå så att de underskattar oss. Det har hänt att vi lyckats i tuffa matcher på bortaplan. Om försvaret håller och vi kommer åt att kontra så kan vi producera tillräckligt med mål för att vinna. Nog ser jag att vi har en liten chans.

Finland inleder EM-kvalet på onsdagen med bortamatch mot Tjeckien. På lördagen spelar Finland hemma mot Vitryssland. Matcherna sänds på Yles kanaler.

Diskussion om artikeln