Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

”Jag ångrar inget” – uppsagd säkerhetskontrollant försvarar Rosa bandet på arbetsklädseln

Från 2018
Uppdaterad 23.10.2018 07:24.
Patrik Leppänen
Bildtext Patrik Leppänen trotsade arbetsgivarens anmärkningar för en cancersjuk anhörigs skull.

Den uppsagda säkerhetskontrollanten Patrik Leppänen försvarar envist användningen av Rosa bandet på sina arbetskläder, trots varningar från arbetsgivaren.

- Det är personligt. En nära anhörig är sjuk i bröstcancer och har varit sjuk i flera omgångar. Jag ville stöda henne, säger 22 år gamla Leppänen till Yle Uutiset.

Rosa bandet är Cancerstiftelsens kampanj till stöd för bröstcancerforskning. Kampanjen ordnas årligen i oktober.

Tvisten som ledde till Leppänens uppsägning fick sin början för ett år sedan då han fäste Rosa bandet på sina arbetskläder som han hade på sig på jobbet på Helsingfors-Vanda flygplats.

Förmannen bad honom ta bort den.

Fick flera anmärkningar och en skriftlig varning innan uppsägning

I oktober i år köpte Leppänen ett nytt band eftersom han antog att det den här gången var tillåtet. Arbetsgivaren Airpro hade tidigare beslutat att stöda Rosa bandet delvis på Leppänens initiativ.

- Genast under första dagen anmärkte förmannen på bandet och ett par dagar senare fastslog man högre upp i ledningen att bandet inte får användas. Enligt arbetsgivaren får inget extra finnas på arbetskläderna.

Leppänen fortsatte arbeta med Rosa bandet fäst på arbetskläderna och för andra året i rad beslöt han sig för att slåss för bandet, med samma motiveringar som året innan.

Jag har skött mitt jobb i 2,5 år utan anmärkningar och berömvärt

- Jag motiverade det med att Rosa bandet på bröstet skulle innebära positiv reklam för företaget eftersom varenda flygresenär passerar genom säkerhetskontrollen.

Leppänen fick flera anmärkningar utan resultat. Till sist fick han en skriftlig varning.

- Jag återvände till min arbetsplats med bandet på kläderna. I samma stund ordnades ett möte som till slut ledde till att jag i fredags sades upp.

- Det fanns ingenting annat i bakgrunden utöver Rosa bandet. Bandet gav upphov till min första skriftliga varning. Jag har skött mitt jobb i 2,5 år utan anmärkningar och berömvärt.

"Det värmer hjärtat"

Under måndagen marscherade luftfartsunionen IAU:s säkerhetskontrollanter ut i protest mot uppsägningen. Förhållandevis få deltog.

Leppänen berörs av gesten.

- Det värmer hjärtat att folk marscherar ut från sina arbetsplatser för min skull. Det visar att jag uppskattas och att jag inte är ensam.

- Jag uppskattar varenda en som stöder mig i den här situationen. Inte en person har frågat mig varför jag inte bara tog bort bandet. Jag har bara fått positiv respons och uppskattning för det jag slåss för. Det är en viktig kampanj för många eftersom cancer berör många människor.

Jag går vidare med en positiv attityd och ett leende på läpparna

Uppsägningen kommer nu att grundligt gås igenom tillsammans med facket. Sitt eget handlande har Leppänen endast en åsikt om:

- Jag ångrar inget. Jag går vidare med en positiv attityd och ett leende på läpparna, vilket är typiskt mig. Det är därför jag har varit en omtyckt anställd och det är därför mina kolleger marscherar ut.

Arbetsgivarsidan har betonat att det inte handlar om Rosa bandet i sig, utan om vad man får och inte får fästa vid sina arbetskläder.

- Vi har över 1 500 anställda och gemensamma spelregler som säger att överflödiga märken, pins eller smycken inte är tillåtna som en del av arbetsklädseln, säger Airpros vd Janne Hattula.

Artikeln är baserad på Pekka Pantsus och Esa Koivurantas artikel för Yle Uutiset.