Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tamminen var nära att lägga av men nu njuter han av handbollen igen – fixade fribiljetter åt kollegorna för att kunna delta i EM-kvalet

Från 2018
Teemu Tamminen, Finland-Slovakien, januari 2018.
Bildtext Teemu Tamminen trivs med handbollen igen.
Bild: Handbollsförbundet

Det har gått upp och ned med Teemu Tamminens förhållande med landslaget och grenen handboll. I fjol var han nära att sluta helt och hållet.

För en månad sedan kom beskedet att Teemu Tamminen inte skulle vara med då Finland inleder EM-kvalet i slutet av oktober.

Tre veckor senare kom det ett nytt besked: Teemu Tamminen är med trots allt!

Det här var inte första gången som Cocksstjärnans intresse att spela för landslaget varit på tapeten. För ett år sedan var det oklart om Tamminen skulle vara med i VM-kvalet och det gick sega rykten om att han spelat sin sista landskamp.

Riktigt så illa gick det inte, men Tamminen medger att han övervägde att lägga av.

– Förra året blev det för mycket handboll och jag tänkte redan på att sluta. Sedan fick jag ett lärlingsavtal på en rörfirma och gjorde åtta timmars arbetsdagar.

– Plötsligt började handbollen smaka igen då jag också hade annat att tänka på och allt inte kretsade kring handbollen. Jag har återfunnit spelglädjen, berättar Tamminen till Yle Sporten.

Teemu Tamminen.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Biljetter åt kollegorna ska undvika dålig stämning på jobbet

För två veckor sedan spelade Finland två landskamper mot Färöarna. Då var Tamminen ännu inte med på grund av ett fullspäckat schema med klubblaget Cocks.

– Matcherna mot Färöarna kom olägligt. Champions League startade och det fanns ingen tid att vila.

Men då det efter den helgen blev dags att ta ut truppen till EM-kvalmatcherna bestämde sig landslagets chefstränare Kaj Kekki för att ännu kolla om Tamminen skulle ha lust att medverka.

– Kekki skrev ett långt e-postmeddelande och ringde upp mig. Vi talade om saken och jag lyckades fixa ledigt från jobbet för en vecka så att jag skulle kunna vara med i kvalmatcherna.

Teemu Tamminen.
Bild: Handbollförbundet/Tomi H�nninen

Tamminen menar att samtalet med Kekki gick snabbt och att det inte fanns mycket att förhandla om. En önskan hade stjärnspelaren ändå.

– Hela rörfirman kommer till Vanda för att se matchen mot Vitryssland på lördagen. Jag ville att förbundet skulle ge något som tack då de släpper mig bort för en vecka. Nu blir det inte dålig stämning för att jag inte kommer på jobb, berättar Tamminen med ett brett leende.

Innan lördagens hemmamatch ska Finland spela borta mot Tjeckien på onsdagen.

– Vi är alla ivriga då kvalet börjar. Vi vill ta oss till EM men det blir inte lätt. Tjeckien och Vitryssland är tuffa. Jag känner alla spelarna i det vitryska laget, de är bekanta från Baltiska ligan där vi spelat mot dem med Cocks. Det handlar om hårda killar.

Finland inleder EM-kvalet på onsdagen med en bortamatch mot Tjeckien. På lördagen spelar Finland hemma mot Vitryssland. Matcherna sänds på Yles kanaler.

Diskussion om artikeln