Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trumps säkerhetsrådgivare Bolton i maratonmöte i Moskva – Start-avtalet på tapeten

Från 2018
Uppdaterad 23.10.2018 07:11.
John Bolton och Sergej Lavrov skakar hand.
Bildtext John Bolton och Sergej Lavrov.
Bild: EPA-EFE/RUSSIAN FOREIGN MINISTRY

Ryssland betonade på måndagen till USA:s president Donald Trumps rådgivare John Bolton att man är beredd att samarbeta kring INF-avtalet. Samtidigt varnade man för att hela världen blir farligare om USA drar sig ur.

Bolton diskuterade avtalet med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov, och satt i ett nästan fem timmar långt möte med Rysslands säkerhetsråds sekreterare Nikolaj Patrusjev.

Förutom INF-avtalet samtalade Bolton och Patrusjev om en förlängning av Start-avtalet som löper ut år 2021.

Efter mötet varnade Rysslands säkerhetsråd i ett uttalande att det vore ”ett hårt slag för icke-spridning av kärnmaterial och nedrustningen i hela världen” att frångå avtalet.

Boltons långa dag avslutades med en arbetsmiddag med Lavrov. Jobbet väntas fortsätta på tisdag då Bolton träffar president Vladimir Putin.

”Vi anfaller inte först”

Trump meddelade under veckoslutet att USA överväger att dra sig ur INF-avtalet.

Putins pressrepresentant Dmitrij Peskov sade inför mötet med Bolton att ett sådant beslut skulle göra världen farligare.

Peskov bedyrade också att Ryssland aldrig skulle vara först med en kärnvapenattack, även om landet hotades med kärnvapen.

- Vi anfaller aldrig först. Vi upplever inte att vi har rätt att inleda, sade Peskov.

INF-avtalet undertecknades år 1987 av Ronald Reagan och Michail Gorbatjov.

Bolton har länge varit för att USA drar sig ur INF-avtalet och har avvisat förhandlingar om att förlänga Start-avtalet. Boltons besök i Moskva var planerat innan Trump meddelade att han vill dra sig ur.

Källa: STT-AFP

Diskussion om artikeln