Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Mjölk från ekogårdar säljs som vanlig mjölk, eftersom få vill betala mer för ekologisk – "Ohållbart" säger SLC-basen

Från 2018
Uppdaterad 02.11.2018 13:44.
En kund står vid en butikshylla i en livsmedelsaffär.
Bildtext Intresset för ekoprodukter växer, men än så länge är det rätt få som köper dem.
Bild: Mostphotos

I debatten efter den senaste, omskakande klimatrapporten har ekologiskt lantbruk lyfts fram som ett sätt att minska utsläppen. Men i Finland bromsas handeln med ekomat av en allt för liten efterfrågan.

Ordförande för lantbruksorganisationen SLC, Mats Nylund, serverar det kanske mest uppseendeväckande exemplet på läget för den ekologiska odlingen i Finland: det finns gårdar med ekokor som producerar konventionell mjölk.

- Gårdarna odlar ekologiskt foder och kornas mjölk kunde lätt uppfylla kraven för ekoprodukter, men mejerierna behöver inte så mycket ekomjölk, så mjölken säljs som helt vanlig, berättar Nylund.

Lehmä laitumella.
Bild: Touko Yrttimaa

- Det är ohållbart. Det behövs en större efterfrågan och en beredskap att betala mer för ekologisk mjölk, tillägger han.

Nylund uppger att tolv procent av odlingsarealen i Finland utgörs av ekoodling, men bara ett par procent av alla livsmedel är ekologiska.

Bild på riksdagsledamot Mats Nylund (SFP) i rikssalen.
Bildtext Mats Nylund, ordförande för Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC
Bild: YLE/Jenna Emtö

- Det är inte hållbart på sikt att vi har stora mängder ekologiskt odlade råvaror som blir konventionella produkter när de når butikshyllorna. Då förlorar man mervärdet på vägen.

"Storköken borde köpa ekologiskt"

När det gäller möjligheterna att öka efterfrågan på ekoprodukter anser Nylund att det inte bara handlar om de enskilda konsumenterna, utan också offentliga sektorns storkök kan bidra.

- Om de tar in ekologiska produkter i sortimentet kan odlarna lita på att det finns efterfrågan och leveranssäkerhet, säger han.

Överlag bedömer Mats Nylund vid SLC att det finns en stor potential för ekoprodukter bara bönderna får det att gå ihop ekonomiskt.

En kund står vid en grönsaksdisk i en livsmedelsaffär.
Bild: Mostphotos

- Man måste vara beredd på att den här produktionen är dyrare, och att varorna därför är dyrare, säger han.

"Alla vill ha, men få köper"

Det är just här det kniper, för konsumenterna är nödvändigtvis inte beredda att betala mer.

- Alla vill i princip ha ekoprodukter, men kundkretsen som verkligen köper dem är liten och det beror på de höga priserna, säger Mika Gabrielsson som är köpman i S-market i Ekenäs.

Marketschef Mika Gabrielsson står vid en butikshylla med växtmjölk.
Bildtext Köpman Mika Gabrielsson.
Bild: Yle/ Tiina Grönroos

- Det är kunderna som avgör utbudet. Finns det efterfrågan, så skaffar vi nog produkterna, tillägger han.

"Priserna på ekoprodukter kan sjunka"

Förbundet Pro Luomu informerade nyligen om att försäljningen av ekoprodukter visserligen växer kraftigt, men att marknadsandelen fortsättningsvis är bara ett par procent.

Liknande signaler kommer från de stora butikskedjorna.

S-gruppen nämner ekoprodukter som en bidragande orsak till att den totala försäljningen har ökat under det här året. Vid Kesko säger försäljningschefen för färskvaror, Janne Vuorinen, att ekoprodukter har blivit ett bestående inslag i kundernas inköpskorgar.

- Än så länge är andelen liten, men vi bedömer att försäljningen ökar märkbart, särskilt om prisskillnaden minskar mellan ekoprodukter och konventionella, säger han.

Vuorinen bedömer att ekoprodukterna kan bli billigare i framtiden.

- En förutsättning är att vi får upp volymerna, då kan produkterna bli mer konkurrenskraftiga, säger han.

- Vi försöker hela tiden utöka sortimentet med ekoprodukter. Finns det efterfrågan bland kunderna så reagerar vi nog på det, säger Vuorinen.

Diskussion om artikeln