Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Skräck, ångest och sömnsvårigheter - ljud och musik i skräckfilmer framkallar obehag

Från 2018
Tre ungdomar som tittar på skräckfilm.
Bildtext Ljud och musik används i skräckfilmer för att framkalla rädsla.
Bild: Mostphotos

Du sätter dig bekvämt i soffan och knäpper på filmen. Filmen börjar med ett vackert landskap och inget tyder på att något otäckt kommer att inträffa. Ändå känner du dig inte lugn. I bakgrunden hörs låga toner av blåsinstrument. Musiken avslöjar att det inte handlar om en romantisk komedi.

Så här börjar den klassiska skräckfilmen The Shining från 1980.

I början av filmen händer det inte något skrämmande. Inte vad vi ser åtminstone. Däremot framkallar ljuden och musiken en väldigt kuslig stämning och vi är hela tiden på helspänn.

Carl-Johan Häggman är musiker och kompositör och berättar hur ljud och musik kan manipulera tittaren i skräckfilmer.

- Det är just väntan som är skrämmande. När jag såg The Shining första gången så hade jag obehag i tre år, berättar Häggman.

Ljud och musik har en väldigt stor roll i en film och används framför allt för att framkalla känslor. Och i skräckfilmer handlar det om att manipulera fram skräck och rädsla hos tittaren.

En man och ett monster i en mörk skog.
Bildtext Trevlig musik kan bli skrämmande om det alltid spelas då någonting skrämmande händer.
Bild: Pixabay

Carl-Johan Häggman berättar att vi har inbyggda biologiska funktioner som gör att vi blir rädda för vissa ljud. Till exempel ljudet av när någon skriker eller det låga ljudet av en jordbävning.

- Ljud som vi i vardagen blir rädda för har psykologiska effekter och med dem kan man spela för att skapa effekter i film.

På det sättet kan ett vackert landskap i en film plötsligt kännas obehagligt.

- Men till och med ett trevligt musiktema kan vara skrämmande i film om det alltid återkommer då någonting skrämmande händer, berättar Häggman.

Upprepning stressar

De flesta känner till den berömda scenen ur filmen Psycho där en kvinna blir mördad med kniv när hon duschar. Samtidigt spelas höga violintoner i snabbt tempo flera gånger efter varandra.

- Människan blir stressad av att höra samma ljud flera gånger om, säger Häggman.

Han berättar att i det ögonblick som det händer något skrämmande används ofta snabba ljud, som i exemplet ovan. Men om tittaren väntar på att något ska hända används ofta långsammare och låga ljud.

- Ibland används också subliminala effekter, alltså ljud som människan inte kan höra men undermedvetet påverkas av. Exempel på sådana effekter är infraljud.

Porträtt på Carl-Johan Häggman
Bildtext Carl-Johan Häggman har komponerat musik till många olika filmer, både dokumentärer och fiktion.
Bild: Sofie Gammals / Yle

Ljud som inte hörs

Du tittar på en film där en man går längs en väg. Det är tyst. Ingenting händer. Ändå känner du hur håren reser sig längs ryggen.

Då har du kanske blivit påverkad av infraljud.

Infraljud är ljud som vi inte kan höra, bara känna. Häggman berättar att fenomen som bland annat jordbävningar och vulkanutbrott, som människan är rädd för, förorsakar infraljud. Också djur som till exempel lejon använder infraljud som signaler.

I vissa skräckfilmer handlar det om att framkalla skräck och rädsla. Infraljud kan förekomma i en totalt tyst scen eller inbakade i bakgrundsmusik.

Infraljud har en väldigt låg volym och en frekvens som är under 20 Hz. Häggman berättar att kroppen vibrerar i 7 Hz, det vill säga 7 svängningar i sekunden. Det är under vår hörselnivå som är 20 Hz.

Därför kan vi inte kan höra infraljud utan bara känna det.

- Kroppen börjar vibrera utan att vi kan behärska det.

Hypnos, subliminala bilder och hjärntvättning

Häggman berättar att infraljud är besläktat med hypnos, subliminala bilder och hjärntvättning, det vill säga saker som påverkar vårt psyke omedvetet. Han berättar att subliminala bilder används i reklamfilmer i USA, vilket är bilder som vi inte hinner se men som påverkar oss undermedvetet. I EU är subliminala bilder förbjudna.

Borde även infraljud vara förbjudet? Häggman tycker i alla fall inte att det är riktigt lämpligt att använda infraljud ifall publiken inte är medvetna om det.

- Om jag skulle göra musik till en skräckfilm skulle jag nog undvika subliminala effekter som infraljud. Jag vill inte påverka människor så att de inte vet att de blir påverkade.

Svartvit bild på flicka som sitter och håller i huvudet för att symbolisera ångestkänslor.
Bildtext Infraljud kan skapa ångest och obehag.
Bild: Yle/Lovisa Viinikka

Om man är känslig kan infraljud orsaka psykiska besvär som ångest och sömnsvårigheter.

- Man kan till och med bli deprimerad, säger Häggman.

Häggman tipsar om att se på skräckfilmer med kompisar. De negativa effekterna lagras inte i samma minne om man har vänner runt om sig. Och kom ihåg, det är bara på film!

Gillar du skräckfilmer? Vilken är den mest skrämmande skräckfilmen du har sett?

Diskussion om artikeln