Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Miljardären George Soros fick sprängladdning i posten

Från 2018
Den ungerskfödda miljardären och filantropen George Soros.
Bild: EPA/OLIVIER HOSLET

Ett paket som innehöll sprängämnen skickades i måndags till miljardären och filantropen George Soros hem i USA. Soros var inte hemma vid tillfället.

Det var en arbetare på Soros residens i Bedford, New York, som hittade paketet i postlådan, öppnade det och ringde polisen.

Polisens bombtekniker detonerade sprängladdningen i en närbelägen skog, skriver New York Times.

Ingen har ännu tagit på sig ansvaret för handlingen.

Utredningen av fallet har tagits över av den federala polisen FBI som uppger att det inte längre finns något hot mot allmänheten i området.

Mål för flera konspirationsteorier

George Soros är en ungersk-amerikansk fondförvaltare som på 1990-talet blev känd för sina storskaliga valutaspekulationer som ibland påverkade kursutvecklingen.

1984 grundade George Soros Open Society Foundations. Syftet är att främja demokrati och mänskliga rättigheter samt verka för ett öppnare samhälle.

Soros, som ofta stöder humanitära och liberala verksamheter, är ofta mål för högerorienterade grupper och diverse konspirationsteorier.

Han beskylls bland annat för att ha betalat människor för att starta bråk på olika högerpolitiska demonstrationer och kampanjtal i USA.

Soros är aktiv i den amerikanska politiken och har donerat miljoner för att stöda demokraten John Kerry när han utmanade den sittande presidenten George W. Bush.

Han stödde också president Barack Obamas kampanj 2008 och donerade mer än 25 miljoner dollar för att stöda Hillary Clinton och andra demokrater under presidentvalet 2016.

Källor: New York Times, The Guardian

Diskussion om artikeln