Hoppa till huvudinnehåll

Mitt Yle

Seishinkais juniorer fick besök från Aikidoförbundet

Från 2018
OBS! Använd endast i samband med “Mitt Yle - Idrott i Västnyland”
Bildtext Seishinkai fick gäster från Aikidoförbundet.
Bild: Katianna Kuula

I över 20 år har Seishinkai r.f. ordnat juniorträningar i aikido i Ekenäs. Just denna budogren lämpar sig väl för barn, då man strävar efter att inte skada sin motståndare, fast man försvarar sig.

Träningarna innehåller bland annat element med koordination, balans, rörligheter samt förstås aikidons tekniker och fall.

Eftersom man inte tävlar i aikido, brukar man i stället gå på läger och träna tillsammans med aikidokor från andra föreningar.

En del av Seishinkais juniorer har varit aktiva och deltagit i juniorträningar på andra orter och sommarens Stora Budoläger har länge legat på toppen av önskelistan.

Då alla ändå inte åker iväg på läger, har Aikidoförbundets juniorsektion inlett en ny typ av verksamhet, som nu Seishinkais D-grupp var glada att få prova.

Medlemmar av juniorsektionen kommer till orten där juniorerna tränar och drar träningar på den lokala föreningens egen dojo.

På det viset får man kontakt med flera juniorer, ger nya idéer och framförallt får har roligt med att träna med nya uken (den man tränar tekniken på).

Språken snubblade om varandra

På måndagen snubblade språken om varandra när Kari Mantere (4. dan) och Konstamikko Korhonen (2. dan) drog en fartfylld träning på Seishinkai r.f:s dojo på Formis.

Med sig hade de några av juniorernas tidigare bekanta från Stora Budolägret, glädjen var stor när man fick se sina goda vänner från sommaren.

I vissa övningar fick man ha tungan rätt i mun och fundera lite, men andra (som krokodilgången) var ändå smått bekanta och gick imponerande lätt.

Samtliga ledare var nöjda med kvällens träning, som gav inspiration för de som tränat längre och kanske helt nya insikter för de som ännu inte tränat så länge.

I föreningens D-grupp tränar juniorer mellan 8-13 år, oberoende om de tränat i sju år eller om de är nybörjare.

Detta passar bra med aikidons grundprinciper och gruppens egna målsättningar, där alla tränar med alla och samtliga som frågar råd skall få svar. Och så skall man ha roligt, passligt roligt tycker gruppen själv.

Fäll motståndare med vågteknik

Familjegruppen, som är för de riktigt små (tre år och uppåt) med sina föräldrar och E-gruppen som är för fem - åttaåringar tränar lite lättare och lekfullare, men likväl handlar det mycket om balans och rörlighet.

Det var också vad kvällens ändå mest fartfyllda träning handlade om, när man fick försöka få i kull de vuxna med en egen vågteknik.

Som det syns i bilden, hade alla roligt. Och det kan vi ta om någon gång. Tack Kari och Konstamikko!

Text: Katianna Kuula, viceordförande Seishinkai

Yle och Yle Västnyland vill jobba tillsammans med publiken. Den här texten inom ramen för Mitt Yle - Idrott i Västnyland är också ett exempel på hur vi gör det. Också din förening och du är välkommen med.

Kom med och skapa Västnylands mest heltäckande plattform för lokal idrott!

Diskussion om artikeln