Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Patrik Björkman om BB Kuljetus konkurs: "Pappas bortgång i april var en hård smäll för oss"

Från 2018
Uppdaterad 23.10.2018 13:49.
Patrik Björkman, SFP, medlem i stadsutvecklingsnämnden i Borgå
Bildtext Patrik Björkman.
Bild: Yle/Leo Gammals

En lättnad efter många tuffa månader. Så beskriver Borgåbon Patrik Björkman hur det känns då det nu är klart att familjeföretaget BB Kuljetus har gått i konkurs. Snöbollen sattes i rullning då hans pappa plötsligt gick bort i april.

På måndagen kunde Yle Östnyland rapportera om att transportföretaget BB Kuljetus i Borgå har gått i konkurs.

Det är en lugn Patrik Björkman, vd för BB Kuljetus, som besöker Yle Östnylands studio på tisdagsmorgonen. Han säger att konkursen innebär en lättnad för honom och hans bröder.

– Många undrar säkert hur det är möjligt och tror att hela världen faller. För sådana företagare som har huset fast i företaget faller den kanske, men vi har lyckligtvis inte det och kan fortsätta våra liv så gott som normalt, säger Björkman.

Det är onödigt att man lagar sig helt slut på det här så därför känns det bättre så här

― Patrik Björkman

Han säger att han och hans bröder har jobbat hårt med företaget i många år, och att de har försökt få det att fungera efter pappans bortgång i april.

Konkursen är en lättnad eftersom de vet att de har gjort allt de kan.

– Det känns som om vi inte kan göra mera och att det här är det bästa för alla. Det är onödigt att man lagar sig helt slut på det här så därför känns det bättre så här.

Pappa Bo skötte om företagets ekonomi

Snöbollen började rulla i april då Patrik Björkmans pappa, Bo Björkman, gick bort.

Pappan jobbade inom branschen i många år och Björkman tror att hans pappa delvis ville skydda sina söner genom att inte berätta riktigt allt som hade med företaget att göra.

Sönerna skötte det dagliga, operativa arbetet och såg till att det rullade på, medan pappan hade hand om företagets ekonomi.

Ingendera parten hade särskilt mycket insyn i vad den andra gjorde.

– När han fick cancer gick det framåt ganska snabbt. Ett par dagar innan han gick bort godkände vi räkningar tillsammans, och jag undrade om det finns någon jag kan fråga om det händer något när behandlingarna börjar.

– Han sa bara att det inte är någon panik, att allt finns i hans huvud. Allt blev ju sedan där.

Det blev hela tiden svårare att kontrollera allting och vi har gått på ångor sedan april

― Patrik Björkman

Patrik Björkman säger att det inte var så enkelt som många tror att först hantera sorgen och sedan fortsätta jobba genast nästa dag.

– Vi skyller inte på någon, och vi skyller inte på honom fastän han kanske medvetet valde att inte berätta allt åt oss. Men det var en ganska stor smäll för oss i april och det har funnits en hel del att fundera på.

Snöbollen fortsatte rulla över sommaren.

Björkman säger att hans pappa hade bra koll på vilka räkningar som skulle komma när och kunde planera framåt, medan sönerna fick ta ställning till räkningarna då de dök upp på deras bord.

– Det blev hela tiden svårare att kontrollera allting och vi har gått på ångor sedan april. Några direkta orsaker till konkursen finns inte utan det var många saker som ledde till det här.

Företaget BB-kuljetus bilar
Bild: Yle/Stefan Härus

BB Kuljetus konkurs betyder att företagets 35 anställda har sagts upp. De får lön fram till den sista oktober, då företagets verksamhet avslutas.

Hur har de anställda tagit emot beskedet?

– Som jag ser det har de tagit det ganska bra. Vi har haft en bra anda på jobbet också innan det här och vi har en jättebra personal som har fortsatt jobba efter beskedet, säger Patrik Björkman.

Han tillägger att en del av de anställda troligtvis är besvikna, men många har redan hittat nya jobb.

Företaget försöker också hjälpa de anställda så gott det går och förmedlar information om eventuella lediga arbetsplatser inom branschen.

Fortsätter med pappans gamla företag

BB Kuljetus grundades 2014 och tog över verksamheten av Bo Björkmans gamla transportföretag. Det gamla företaget finns fortfarande kvar och äger några av de bilar som BB Kuljetus använder.

– Eftersom vi har åtta bilar vill vi inte att de står oanvända på gården. Tanken är att det gamla företaget fortsätter inom branschen, säger Patrik Björkman.

Han säger att planen ändå inte är att det gamla företaget ska köpa upp några av konkursboets bilar.

Många av de anställda har redan hittat nya jobb som de har börjat på eller ska börja på

― Patrik Björkman

Företaget fortsätter med de åtta bilar som det redan äger, med de resurser som finns. Eventuellt säljs någon av bilarna bort.

– Jag och mina bröder är också arbetslösa för tillfället så vi måste se till att vi har tillräckligt med jobb. Efter det måste vi se om vi har möjlighet att anställa någon personal till det gamla företaget, säger Björkman.

Dödsbo orsak till nytt aktiebolag

Då Yle Östnyland rapporterade om konkursen gick det rykten på sociala medier om att företagarna skulle ha grundat ett nytt aktiebolag.

Patrik Björkman bekräftar att ett nytt aktiebolag är grundat, men det har att göra med byråkratin.

– Min pappas gamla företag är ett dödsbo, och dessutom ett firmanamn som är kopplat till ett personsignum som inte längre finns. För att vi inte ska behöva driva företaget via dödsboet så har vi grundat ett nytt aktiebolag som tar över verksamheten och bilarna.

Trots att BB Kuljetus försattes i konkurs den 17 oktober fortsätter jobbet. Patrik Björkman och hans bröder samt deras övriga chaufförer fortsätter jobba till månadens slut.

De anställda får lön, men företagarna själva får inte det.

– Vi vill se till att allt blir gjort ordentligt till det sista, så vi har ännu mycket jobb kvar att göra. Det går inte att bara bli hemma och ligga på soffan.

Artikeln uppdaterades 23.10.2018 kl. 13.43. Ett citat av Patrik Björkman hade blivit fel och förtydligades.

23.10.2018: Patrik Björkman om hur det känns då familjeföretaget BB Kuljetus i Borgå går i konkurs

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln