Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nu får Kvarkenprojektet en del av sina miljoner – Strand: Nu beställer vi färjan

Från 2018
Uppdaterad 24.10.2018 08:18.
Så ska den nya Kvarkenfärjan se ut enligt en design daterad 12.7.2018.
Bild: Kvarken Link

Tio miljoner euro får Kvarkenprojektet i regeringens tilläggsbudget. Utöver det här föreslås Kvarkenfärjan få tio miljoner i innovationsstöd.

Regeringen lovade redan i februari 2016 en summa på 25 miljoner till Kvarkenprojektet. De utlovade pengarna skulle först finnas med i årets budget och därefter i vårens tilläggsbudget.

Inga pengar syntes till då, men på tisdagen presenterade regeringen sin andra tilläggsbudget. Där ingick ett förslag på tio miljoner euro till Kvarkenprojektet för utveckling och underhåll av trafiken.

Dessutom föreslås byggandet av den nya Kvarkenfärjan få ett innovationsstöd på tio miljoner euro. Beslut om detta ska fattas ännu under pågående år.

Glada miner i Vasa

Vasas stadsdirektör Tomas Häyry är nöjd med regeringens förslag till tilläggsbudget. Enligt honom möjliggör de tio miljoner som delas ut i stöd till Vasa stad att föra projektet vidare till nästa skede.

- Vi kan göra en fartygsbeställning och börja bygga fartyget. Enligt projektplanen ser det ut som om att vi kommer att göra beställningen före jul i år. Sedan kommer detaljplaneringen och byggandet av fartyget att starta.

Också på svenska sidan har man jobbat på med finansieringen och enligt vad Häyry har förstått så har man även där finansieringen nu på det klara.

- Båda parterna är beredda att gå vidare och göra en beställning bara vi får upphandlingsprocessen vidare till ett sådant skede att vi har ett avtal på bordet som vi kan godkänna och skriva under.

Stadsdirektör Tomas Häyry
Bildtext Tomas Häyry.
Bild: Yle/Sarah Karjalainen

Det har varit en lång process att få ihop finansieringen, men nu är det bara att tuta och köra, konstaterar Häyry.

- Det här är ett bra tecken på att då vi jobbar på, för våra projekt framåt och framställer goda motiveringar och grunder för dem så finns det möjligheter att få saker igenom också.

"Nu beställer vi färjan"

Även Joakim Strand (SFP), fullmäktigeordförande i Vasa, är glad över miljonerna.

- Efter åratal av arbete är vi naturligtvis mycket nöjda med regeringens beslut, som utgör en avgörande möjliggörare för projektets fortskridande till nästa fas som består av planering och byggande av fartyget. Detta skede kommer att sträcka sig över en tidsperiod på dryga två år.

- Nu beställer vi färjan, konstaterar Strand.

Bertil Hammarstedt, vd för Kvarken Link gratulerar Häyry och hans kolleger i Vasa.
- Det är ett jätteroligt besked, säger Hammarstedt.

Hammarstedt säger att man aldrig har tvivlat på att den finländska regeringen ska hålla sitt löfte. Den svenska regeringen har bestämt att de inte ger pengar till bygget av en färja.

- Däremot har vi via flera projekt fått motsvarande 20 miljoner euro, bland annat för investeringar i hamnen.

Vasa stad har tidigare sagt att man är beredda att satsa 25 miljoner i en ny färja mellan Vasa och Umeå. Och även Umeå kommunföretag finansierar nya Kvarkenfärjan.

Det är Kvarken Link Ab som beställer den nya färjan.

Artikeln uppdaterad 23.10 kl.13.45 med kommentarer av Tomas Häyry.

Artikeln uppdaterad 23.10 kl.14.00 med kommentarer av Joakim Strand.

Artikeln uppdaterad 23.10 kl. 17:35 med kommentarer av Bertil Hammarstedt.

Artiklen uppdaterad 24.10 kl 8:20 med uppgiften om vem beställaren av färjan är.

Diskussion om artikeln