Erdoğan riktar misstankarna om mordet på Khashoggi på saudiska kronprinsen – mordet var planerat och förberett och godkändes på högsta ort
Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan lade mellan raderna skulden för mordet på journalisten Jamal Khashoggi på den saudiska kronprinsen Mohammed bin Salmans axlar. Då Erdoğan talade om fallet i parlamentet på tisdagen beskrev han ett överlagt, förberett och brutalt mord som hade godkänts på hög ort i det saudiska kungahuset.
Det kom få nya detaljer då Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan höll talet där han hade lovat avslöja den ”nakna sanningen” om mordet på Jamal Khashoggi.
Största delen av innehållet, gällande omständigheterna kring mordet, har diverse turkiska underrättelsekällor redan läckt i en strid ström under de tre senaste veckorna.
Det mest uppseendeväckande var ändå att Erdoğan klart placerade skulden för mordet någonstans på högsta ort i det saudiska kungahuset.
Rätt tydligt var att den Erdoğan och den turkiska utredningen misstänker är kronprins Mohammed bin Salman.
Samtidigt som Erdoğan menade att mordet bara kunde ha beordrats i det absoluta toppskiktet inom kungahuset, tog han kung Salman i försvar.
- Jag tvivlar inte på kung Salmans uppriktighet. Ändå är det klart att en oberoende utredning måste genomföras. Det här är ett politiskt mord, sade Erdoğan.
Ingen tillit för Saudiernas utredning
Erdoğan gjorde det klart att han inte förväntar sig att den interna utredning Saudiarabien har lovat ska ge några svar.
Han hänvisade till de många olika versioner Saudiarabien gav om händelserna vid konsulatet och kallade den senaste förklaringen, att Khashoggi dog som resultat av ett slagsmål, icke trovärdig.
Erdoğan menade att det är upp till Turkiet att skipa rättvisa.
Han krävde också att Saudiarabien häver de misstänktas diplomatiska immunitet, så att den inte används för att undvika straff för vad Erdoğan kallade ett brutalt mord.
- Det här mordet må begåtts vid Saudiarabiens konsulat, som tekniskt sätt är saudisk mark. Men det vilar inom turkiska gränser, sade Erdoğan.
Mördarnas färd, steg för steg
Före Erdoğan riktade sina krav till saudierna gav han en redogörelse för de misstänkta mördarnas rörelser i Istanbul.
Medan högtuppsatta underrättelse- och militärofficerare flögs in till staden ska ett saudiskt team ha spanat i skogar utanför staden för att hitta ett gömställe för Khashoggis kropp, antydde Erdoğan.
Då Khashoggi anlände vid konsulatet för sitt möte ska hårddisken som bandade bilderna från konsulatets säkerhetskameror ha ryckts loss.
Efter att mordet begicks klädde sig en av gärningsmännen, anlitad för att han liknade Khashoggi, i den mördade journalistens kläder.
Han lämnade sedan konsulatet och besökte några turistmål för att avleda misstankarna om mord.
Därefter ska hela det saudiska mordteamet ha lämnat Istanbul med privatplan mot Riyadh.
Tryck på kungahuset al-Sauds arvinge
Erdoğans tal avslutades med en rad frågor han nu krävde svar på.
- På vems order kom de här männen till Istanbul? Varför dröjde det så länge att få tillträde till konsulatet? Varför gavs så många motstridiga förklaringar?
Det skulle inte, med tanke på de uppenbart koordinerade turkiska underrättelseläckorna, vara förvånande om Erdoğan och Turkiet redan vet svaren på de här frågorna.
Men syftet med talet var av allt att döma inte att ge den ”nakna sanningen” om fallet, som Erdoğan hade lovat.
I stället verkar syftet ha varit att öka trycket på Saudiarabien, dess kungahus och framförallt göra den mäktiga kronprinsens Muhammed bin Salmans sits mer osäker.
Muhammed, även känd som MbS, har sedan han utsågs till kronprins försökt charma omvärlden och skapa en bild av sig själv som västsinnad reformist.
Vid sidan om en del ekonomiska och sociala reformer har han ändå ökat trycket på kritiker, aktivister, oppositionella och oliktänkare både i och utanför landets gränser.
Khashoggi var troligen den kritiker som hade den största publiken, och det bästa nätverket, utomlands.
Mordet på Khashoggi har redan svårt skadat på Saudiarabiens relationer till västländerna, men framförallt skadat kronprins Muhammeds rykte och image som osårbar och otvetydig arvinge till makten i Saudiarabien.