Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Expert på arbetsrätt kommenterar flygplatsuppsägningen: "Arbetsgivaren avgör vad som är policy"

Från 2018
Niklas Bruun.
Bildtext Niklas Bruun anser att lagen är på arbetsgivarens sida.
Bild: Yle/Alexander Uggla

Professor emeritus Niklas Bruun som är expert på arbetsrätt kommenterar fallet där en flygplatsanställd sades upp för att han upprepade gånger ignorerade arbetsgivarens direktiv och bar Rosa bandet på sin arbetsuniform.

Enligt Bruun låter det här fallet som en laglig uppsägning.

- Uppsägningsorsaken här är ju inte att han bar Rosa bandet utan att han inte följde arbetsgivarens direktiv och inte gick med på att ta bort symbolen, säger Bruun till Svenska Yle.

Den 22-åriga Patrik Leppänen arbetade som säkerhetskontrollant på Helsingfors-Vanda flygplats i över två år och har envist fortsatt försvara sin användning av symbolen.

- Det är personligt. En nära anhörig är sjuk i bröstcancer och har varit sjuk i flera omgångar. Jag ville stöda henne, sade 22 år gamla Leppänen till Yle på måndag.

Patrik Leppänen
Bildtext Patrik Leppänen trotsade arbetsgivarens anmärkningar för en cancersjuk anhörigs skull.

Leppänen fick flera anmärkningar, varningar och uppmaningar att sluta bära märket men trotsade dem och fick slutligen sparken.

Enligt Bruun kunde det ha lönat sig att försöka diskutera företagets, i det här fallet Airpros, strikta policy. Leppänen borde alltså tagit kontakt med sin förtroendeman.

- Om man har en strikt linje som förbjuder alla symboler så behöver man inte överhuvudtaget fundera vad som ska vara tillåtet och vad som ska vara förbjudet. Då har man en ganska enkel och klar linje.

Bruun anser att ingen kan tycka att Rosa bandet är stötande. Han påpekar att företaget i offentligheten till och med stöttat kampanjen.

Rosa bandet är Cancerstiftelsens kampanj för att stöda bröstcancerforskning.

Lagstiftningen är på arbetsgivarens sida

Enligt Bruun får arbetsgivare hålla en strikt linje men uppger ändå att det hela inte är fullständigt svartvitt.

Om arbetstagaren bär en religiös eller politisk symbol får arbetsgivaren inte diskriminera av politiska eller religiösa skäl.

- Då kommer vi ganska snabbt fram till frågan var gränsen för arbetstagarens åsikts- och yttrandefrihet går. Att hantera de här frågorna kräver en ganska konsekvent policy, säger Bruun.

Bruun anser själv att Rosa bandet är en snygg och diskret symbol som inte är kontroversiell.

- Det här kunde man ha lite större tolerans för. Men i de här frågorna utgår lagstiftningen från att arbetsgivaren bestämmer sin policy. I det här fallet rörde det sig om en arbetsuniform och Rosa bandet hör till den anställdas privata utstyrsel.

När man talar om en arbetsplats som till exempel flygfältet är det viktigt att alla har en enhetlig arbetsuniform, tycker Bruun.

Säkerhetskontroll på Helsingfors-Vanda flygplats
Bildtext Säkerhetskontroll på Helsingfors-Vanda flygplats.
Bild: Juha-Pekka Inkinen/Yle

Solidarisk utmarsch för den sparkade arbetskamraten

Leppänens uppsägning ledde till att luftfartsunionen IAU:s säkerhetskontrollanter marscherade ut i protest under måndagen.

Mellan 20 och 30 personer ska ha marscherat ut.

Det hela ledde till att väktarbolaget Avarns anställda ryckte in för att minska på personalbristen vid säkerhetskontrollerna.

Avarns anställda bär Rosa bandet under oktober månad och gör i praktiken exakt samma jobb som Airpros säkerhetskontrollanter.

Airpros och Avarns anställda lyder dock under olika kollektivavtal. Airpros anställda följer IAU:s avtal medan Avarns anställda lyder under servicefacket PAM:s avtal.

- Arbetsgivaren avgör vad som är policy och olika företag har olika policy. Det här kan kanske göra det lite svårt för de anställda att förstå om de jobbar med grupper som får ha såna här symboler, säger Niklas Bruun.

Bruun berättar att företagen har samarbetsförhandlingar där dylika ärenden ska diskuteras.

- Problemet här var att den anställda i fråga inte följde spelreglerna för hur såna här diskussioner ska föras.

Närbild på Rosa Bandet- pins som är fastsatt i en blå ylletröja.
Bild: Yle/ Nora Engström

Klädkoden varierar beroende på arbetsplatsen

En privatperson som bestämmer sig för att grunda ett företag kan inte bara hur som helst styra vad de anställda ska ha på sig.

Det beror helt enkelt på hurdan arbetsplats det handlar om, berättar Bruun.

Om arbetstagarna sitter på ett kontor eller jobbar i ett förråd där de inte träffar kunder har arbetsgivaren en svag sits för att bestämma vad man ska ha på sig.

Om arbetsmiljön kräver det kan det vara bra att de anställda har på sig overaller som skyddar mot skador och skråmor. I en sådan situation är fallet klart, berättar Bruun.

- Arbetsgivarens krav ska ha en vettig motivering och bakgrund, men vad som är vettigt är ganska långt upp till arbetsgivaren så länge det finns någon form av rimlighet i det hela. Sen blir situationen annorlunda om arbetsgivaren börjar ställa krav som gäller arbetstagarens fritid.

Hur blir det då om situationen vore omvänd? Kan man som arbetsgivare tvinga sina anställda att bära Rosa bandet?

Enligt Bruun finns det vissa omständigheter där ett liknande krav kunde vara rimligt.

- Det är tveksamt men om firman aktivt deltar i en sådan kampanj kunde det ju tänkas vara en del av arbetsdräkten.

Diskussion om artikeln