Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Regeringen i Rom får ekonomisk bakläxa av EU - kommissionen befarar att budgetförslaget för 2019 kommer att ruinera landet

Från 2018
Uppdaterad 24.10.2018 00:23.
Rooman forum

EU kräver att den italienska regeringen reviderar sitt budgetförslag för nästa år. Det är första gången som kommissionen utnyttjar möjligheten att ingripa i ett enskilt medlemslands budget.

Enligt ekonomikommissionären Pierre Moscovici är Italien inget gränsfall, utan det handlar om tydliga avvikelser från EU:s tillväxt- och stabilitetspakt.

Enligt Moscovici är Italiens kostnader för att hantera statsskulden på en ohållbar nivå. De pengar som går åt till räntorna borde riktas till mer konstruktiva ändamål, säger Moscovici.

- Dagens beslut borde inte överraska någon eftersom den italienska regeringens budgetförslag tydligt och avsiktligt avviker från löften som Italien gjorde förra juli.

Moscovici uppger ändå att EU:s dörrar hålls öppna och hoppas på konstruktiv dialog med de italienska myndigheterna.

Enligt budgetförslaget skulle Italiens underskott öka till 2,4 procent nästa år. Det här är stick i stäv med vad EU förväntar sig av länder med en hög statsskuld.

Italiens statsskuld bland de högsta i Europa

EU-kommissionens vice ordförande Valdis Dombrovskis uppger att det är EU:s jobb att se till att medlemsländerna håller sig till gemensamma överenskommelser.

- Italiens statsskuld är bland de högsta i Europa och italienska skattebetalare sätter lika mycket pengar på den som på sin utbildning. I och med det här har vi inga andra val än att be Italien revidera sitt budgetförslag för 2019, lyder Dombrovskis uttalande i ett pressmeddelande.

Den italienska regeringen har nu tre veckor på sig att presentera ett reviderat budgetförslag som beaktar kommissionens ändringsförslag.

Om Italien underlåter att göra revideringar kan det här leda till sanktioner från EU:s sida.

Regeringen i Rom vidhåller att nästa års budget är balanserad och att det kommer att leda till ett minskat offentligt underskott på sikt.

Italien statsskuld uppgår för tillfället till 131 procent av BNP. Relativt sett är Italien det mest skuldsatta landet i EU efter Grekland.

Diskussion om artikeln