Svenska Yles direktsändning från bokmässan i Helsingfors - vi tipsar om pärlorna på mässan som bjuder på både djupa samtal och billiga bokhögar

Bokmässor brukar dela folk i två kategorier, de som älskar vimlet och de som skyr det som pesten. Om du gillar böcker och samtal så får du i år dessutom antikvariat-, skiv-, vin och matmässorna på köpet.
Det är dags för den högljudda, kommersiella, men ofta tankeväckande mässan där åsikter av olika slag möts. Bokmässan i år har 15 scener, två av dem svenska. Den större av dem heter Fiskehamnen och den mindre Blåbärslandet.
Programmet på Fiskehamnen-scenen streamas på svenska.yle.fi under hela mässan torsdag till söndag.
På mässan uppträder förutom författare även politiker, konstnärer, journalister och opinionsbildare, sammanlagt över 1 000 personer. Programmet omfattar över 800 samtal och intervjuer, varav 130 hålls på svenska.
Anna Dönsberg tipsar:
Årets temaland är USA och årets största författarnamn kan sägas vara Jennifer Clement som talar om pressfrihet och romanen Gun Love (Rakkaudesta aseisiin). Den handlar om 14-åriga Pearl som bor med sin mamma i ett nedgånget husvagnsområde i Florida.
Amerikansk-mexikanska Clement var ordförande för PEN Mexiko åren 2009–2012. Henne kan du höra på fredagen 26.10 kl 15–15.30 på Senaatintori-scenen. Diskussionen förs på engelska.
Det brinner en eld handlar om en arbetares liv under de dramatiska åren 1898–1918. Hur är man idealist och pacifist när drömmar krossas och våldet eskalerar? Om detta och om skrämmande likheter till vår tid samtalar bokens författare Inger Jägerhorn med Per-Erik Lönnfors på torsdag 25.10 kl 18.30–19.00 på scen Blåbärslandet.
Anne Hietanen tipsar:
- Jag kommer nog att lyssna på Mia Kankimäki som är aktuell med boken Naiset joita ajattelen öisin. En reseskildring/essäsamling om kvinnor som gjort exceptionella, eller åtminstone oväntade, saker i livet.
Kankimäki fick stor uppmärksamhet med sin debutbok som handlade om hur hon sade upp sig från sitt jobb för att resa till Japan och forska i den japanska hovdamen och författaren Sei Shōnagonias liv. (Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin) Henne hittar man den 26.10.2018 kl 16.30 på Esplanadi-scenen.
- Men om jag inte själv hade uppträdanden på Bokmässan hade jag nog ändå stannat hemma och njutit av att följa med streamen.
- Svenska Yle sänder nämligen allt som händer på Fiskehamnen-scenen. Tänk att få ligga hemma i sängen och få ta till sig intressanta diskussioner utan att ens behöva kamma håret först. Lyx, lyx, lyx.
Ida Henriksons tips:
- Jag ser fram emot att höra författardebuterande Heidi Hakala fundera kring prestationssamhället tillsammans med DJ-dreamgirl/konstnären Taika Mannila (torsdag den 25 okt kl 17.30 ).
- På söndag har jag också själv äran att delta i en diskussion med Hakala kring hennes roman Bara lite till, om utbrändhet och duktig flicka-syndrom (kl. 12.00).
Henrikson är också intresserad av den feministiska tidskriften Astras paneldebatt om huruvida feminismen förhåller sig till barn som en borgerlig fråga om egen tid. Finns det över huvudtaget plats för barn i dagens feministiska diskurs? (söndagen den 28 okt kl 16.00).
Hietanen & Henrikson live
Missa inte heller Bokpodden Hietanen & Henriksons livepoddar - samt utnämnandet av Svenska Yles Litteraturpris!
På torsdag gästas podden av Déa Solin samt Ted och Kaj som pratar om kärlek inom ungdomslitteraturen (kl 12.30).
På fredag är det dags för den stora prisutdelningen då litteraturpriset på 2000 euro tillkännages (kl 17.00) och på lördag får bokpodden Hietanen & Henrikson ingen mindre än Maria Turtschaninoff med sig för att prata om feministisk fantasy (kl. 17.30).
Samtliga diskussionerna äger rum på Fiskehamnen-scenen.
Ylva Perera rekommenderar:
- Jag föredrar tematiska diskussioner framom sådana som fokuserar på att marknadsföra en viss bok, så tipsar om tidskriften Astras samtal "Vem får plats i feminismen?" (torsdag kl.13.30), "Bilder av feministisk kamp" (torsdag kl.18.30) och "Från kulturmän till kulturprofilen - metoo och litteraturen" (fredag kl.13.30), samt Tidskriftscentralens panel om huruvida kulturjournalistik kan vara ett sätt att bekämpa fake news (lördag kl.16.30).
- Dessutom tipsar jag om att kyrkans monter brukar ha gratis kaffe!
Och ifall du känner att allt prat om böcker blir lite för mycket så kan du passa på att sticka in dig på de andra mässorna som arrangeras samtidigt: antikvariat-, skiv- samt vin och matmässan.