Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Försvarsutskottets ordförande Ilkka Kanerva om vapenexporten till Saudiarabien: ”Avbryt spelet”

Från 2018
Uppdaterad 24.10.2018 08:16.
Ilkka Kanerva, Samlingspartist och ordförande i försvarsutskottet
Bildtext Ilkka Kanerva (Saml) tycker EU borde sätta stopp för vapenexporten.
Bild: Alexander Shalgin/All Over Press

Ordförande för försvarsutskottet Ilkka Kanerva (Saml) anser att det borde bli ett stopp på vapenexporten till Saudiarabien.

Finländska företag exporterar för tillfället försvarsmateriel till det krigförande Saudiarabien.

År 2018 beviljade statsrådet ett exporttillstånd och år 2017 beviljades tre exporttillstånd till landet. Det rör sig om bland annat materiel för tillverkning av fordon och sjukvårdsutrustning som används av Saudiarabiens armé.

Tidigare regeringar har också gett grönt ljus för vapenexport till landet. Till exempel beviljades Patria tillstånd att sälja granatkastarsystem till Saudiarabien år 2011. Tillståndet har förlängts 2014 och är i kraft fram till 2020.

Kanerva efterlyser enad EU-front

Ordförande för försvarsutskottet, Ilkka Kanerva anser att det är dags för EU-länderna att avbryta vapenexporten till Saudiarabien.

Enligt Kanerva är mordet på journalisten Jamal Khasoggi oacceptabelt och EU-länderna bör reagera på det.

- Personligen skulle jag säga: avbryt spelet. Det som Saudiarabien med största sannolikhet är skyldigt till är ett internationellt agerande där man inte kan se mellan fingrarna, säger Kanerva.

Demonstranter som klätt ut sig till kronprins  Mohammed bin Salman protesterar utanför den saudiska ambassaden i Washington och kräver rättvisa för den försvunna journalisten Jamal Khashoggi
Bildtext Mordet på journalisten Jamal Khashoggi har fått det internationella samfundet att regera
Bild: AFP / Lehtikuva

Kanerva menar att exporten för Finlands del är så liten, ekonomiskt och materiellt, att det knappast enskilt har så stor inverkan på Saudiarabien. Det är ändå viktigt att agera tillsammans med resten av EU.

- När EU fattar beslut, vilket borde ske inom en vecka, så ska Finland följa det. Vi måste absolut vara aktivt med i en enad EU-front, säger Kanerva.

Hurudana slutsatser borde vi dra i Finland rent generellt av situationen, borde vi vara striktare när det kommer till att bevilja exporttillstånd till länder som för krig och har en minst sagt tvivelaktig människorättssituation?

- Finland är oerhört noga med sådana här frågor. Om man ser bara lite bakåt i tiden, så har traven negativa beslut ökat just för att kriterierna implementeras så strikt, säger Kanerva.

Tuomioja: Khasoggi är en ny faktor, problem fanns tidigare

En som konsekvent motsatt sig beviljandet av exporttillstånd till Saudiarabien också före fallet med den mördade journalisten är riksdagsledamot Erkki Tuomioja (SDP).

Erkki Tuomioja
Bildtext Erkki Tuomioja tycker det fanns problem redan tidigare
Bild: Yle/Juha-Pekka Inkinen

- I den förra regeringen röstade jag mot vapenexport till Saudiarabien, men då var majoriteten ense med dåvarande försvarsministern av ekonomiska skäl, säger Tuomioja.

Det var Carl Haglund (SFP) som var försvarsminister vid tiden.

Tuomioja menar att det redan tidigare fanns uppenbara betänkligheter med Saudiarabien.

- Nu är den nya faktorn mordet på Khasoggi och det är bra om det får människor att vara mot exporten. Men läget har varit dåligt en längre tid, till exempel har Saudiarabien haft en ledande roll i det ytterst grymma kriget i Jemen, tillägger Tuomioja.

Tuomioja menar också att det finns fungerande regelverk för exporten av försvarsmateriel och vapen i dagsläget.

I den förra regeringen röstade jag mot vapenexport till Saudiarabien

― Erkki Tuomioja

- Problemet är egentligen inte lagstiftningen, utan att det har varit den politiska bedömningen, anser Tuomioja.

Försvarsminister Niinistö: inga skäl att avbryta

Försvarsminister Jussi Niinistö kommenterade frågan i sin blogg i tisdags genom att konstatera att Finlands exporttillstånd är till för material som inte har "dödlig verkan" och att det därmed inte funnits skäl att avbryta exporten.

Fordonsmonterad granatkastare
Bildtext Fordonsmonterad granatkastare producerad av Patria
Bild: Patria

Källa: Försvarsministeriet