Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Den gamla bokbussen i Borgå kör på lånad tid: ”Vi behöver absolut anslag i nästa års budget”

Från 2018
Uppdaterad 23.10.2018 21:46.
Kunder och hund utanför biblioteksbussen.
Bildtext Hunden Ella var först med att hälsa på bokbusschauffören Uffe Johansson i Sondby, t.v. kunderna Emilia Ek, Saga och Staffan Söderström.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

I stadsdirektörens budgetförslag är det för femte gången tummen ner för en ny bokbuss. Den nuvarande har rullat över en halv miljon kilometer.

Först kommer hunden Ella springande, sedan de andra bibliotekskunderna. Bokbussen har precis stannat i Sondby på sin tur runt Vessö. Den gamla bokbussen är av allt att döma en kär gäst.

Emilia Ek och Staffan Söderström äntrar bussen för att söka efter barnböcker för deras dotter Saga. Bokbussen är för dem en sällsynt form av service på glesbygden.

- All service som kommer hit är betydelsefull för oss, säger Emilia Ek. På en tavla i köket har vi skrivit upp när det är dags för bokbussen så vi inte missar den.

Åtminstone en Nicke nyfiken-bok kommer Saga snart att få bläddra i. Utan bokbussen skulle biblioteksbesöken klart bli färre.

Björn maskot inne i bussen.
Bildtext Biblioteksbjörnen vill många barn låna hem.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

- Utan den här servicen kanske jag inte alls skulle vara någon bibliotekskund, säger Staffan Söderström, men nu när bussen kommer hit så blir det ju lånat varje gång.

Busschauffören Uffe Johansson kan alla byvägar innan och utan i Borgå. Den här veckan blir det besök på 39 olika ställen ute på landet. Han får ett kort textmeddelande.

- Kan du stanna vid Kråkö skola?

Svaret är ja och en av många stamkunder får extra god service i kväll.

Bussen togs i bruk 1996 och har redan rullat över 500 000 kilometer. Exakt hur många kilometer är svårt att säga då trippmätaren har gått sönder.

- Vi fick bussen nyss besiktigad efter lite problem med bakaxeln. Då och då får vi inhibera turer då något har gått sönder, säger Uffe Johansson.

Uffe Johansson tittar ut från bokbussen.
Bildtext Uffe Johansson har rattat bokbussen i 15 års tid.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Under budgetberedningen väntar igen en politisk dragkamp om anslag för att investera i en ny bokbuss. I en insändare i tidningen Östnyland påtalar SFP-politikerna Elin Blomqvist-Valtonen och Hanna Lönnfors vikten av en ny buss.

- Den gamla bussen måste ersättas med en ny. Det är fråga om en service som är jätteviktig för alla på landsbygden, säger Hanna Lönnfors. Vi behöver absolut anslag i nästa års budget.

Bildningsnämnden beviljade i sin budgetberedning ett anslag på 390 000 för en ny bokbuss. Något som inte föll stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula i smaken. Han föreslår istället ett litet planeringsanslag för nästa år.

- Nu får vi bara hoppas att fullmäktigegrupperna inser att vi behöver investera i en ny bokbuss. Frågan har skjutits fram så många år nu, säger Hanna Lönnfors.

Skylt med tidtabell för bokbussen.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Också kultur- och fritidsdirektör Merja Kukkonen är överraskad över stadsdirektörens nej till en ny buss i nästa års budget.

- Det här är nu femte gången som vi ber om anslag för en ny bokbuss. Den nuvarande är i väldigt dåligt skick och hela verksamheten kan vara hotad. Ingen vet hur länge bussen mera håller.

Hon betonar att bussen ger service åt de omkring 10 000 Borgåbor som bor på landsbygden.

- Med en buss kan vi erbjuda goda tjänster åt dem alla.

Det är stadsfullmäktige som slår fast nästa års budget senare i höst.

24.10.2018: Nöjda kunder hoppas att Borgå satsar på bokbussen och skoleleverna mår bättre i Nickby Hjärta

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln