Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Pam: Flera arbetsstridsåtgärder på kommande - omfattar 50 000 personer

Från 2018
Uppdaterad 23.10.2018 19:45.
Ann Selin, bilden från 23.10.2018
Bildtext Ann Selin.
Bild: Lehtikuva

Servicefacket Pam kommer att vidta ytterligare arbetsstridsåtgärder under de kommande veckorna med start nästa vecka. Åtgärderna omfattar ungefär 50 000 personer.

Vilka åtgärderna är vill ordförande Ann Selin i nuläget inte avslöja. Information om åtgärderna kommer allt eftersom.

Hur kraftiga åtgärderna är varierar, säger Selin.

- Det kommer att vara både strejker och lättare åtgärder som till exempel går ut på att visa för konsumenterna att vi inte godkänner detta.

Ann Selin, bilden från 23.10.2018
Bildtext Ann Selin svarade på pressens frågor efter mötet med Sipilä.
Bild: Lehtikuva

Servicefacket Pam och statsminister Juha Sipilä (C) träffades under tisdagskvällen. Officiellt handlade mötet om konkurrenskraftsavtalet. I praktiken handlade samtalet i synnerhet om det rådande läget på arbetsmarknaden, i och med lagen om uppsägningsskyddet.

Stämningen var ändå saklig, sade Ann Selin.

- Det verkar finnas beklagligt få lösningsalternativ. Statsministern upprepade att han önskar hitta en lösning och där är vi eniga: Vi vill också hitta en lösning, sade Selin.

För tillfället har Pam inget färdigt förslag till kompromisslösning. Selin medger att det förslag som figurerat i offentligheten, att små företag skulle få rätt att en gång anställa på viss tid utan motivering, kan innebära risker.

- Det beror på hur förslaget formuleras. Men förstås riskerar det att drabba till exempel kvinnor i barnafödande ålder. Det måste ses över, och är det för många sådana faktorer så går kanske även det förslaget om intet.

"Detta är sista droppen"

Från regeringshåll har fackens stridsåtgärder kritiserats för att vara överdimensionerade.

Juha Sipilä, bilden från 23.10.2018
Bildtext Juha Sipilä efterlyser lösningar som har samma effekt som regeringens förslag.
Bild: Lehtikuva

Tidigare under tisdagen kallade statsministern återigen lagförslaget för en obetydlig sak och konstaterade att fackförbunden “skjuter myggor med elefantbössa”.

- Nu vill man förstås säga så, att våra åtgärder riktar sig mot en enda lag. Och visst, rent konkret är det så just nu. men nog är det här frågan om regeringens arbetsmarknadspolitik i sin helhet och förtryck av de svagaste. Detta är på sätt och vis sista droppen.

Selin konstaterar att samarbetet med regeringen inte är lätt. Men det betyder inte att man ska ge upp.

- Vi vill komma överens med alla regeringar, oberoende av färg. Hur vi kommer överens med en regering beror på dess politik. Vi har kommit helt bra överens med borgerliga regeringar tidigare. Men med denna har det varit särskilt svårt.

statsminister Juha Sipilä

Sipilä: Inga bra förslag i uppsägningstvistefrågan

"Regeringen har hela tiden varit öppen för alla förslag."