Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nordeas koncernchef försäkrar efter anklagelserna: Banken tar penningtvätt på allvar

Från 2018
Uppdaterad 24.10.2018 14:20.
Nordeas vd Casper von Koskull om beskyllningarna om att Nordea använts för penningtvätt - Spela upp på Arenan

Finanskoncernen Nordea försäkrar att banken satsar stort på att bekämpa penningtvätt.

Den amerikanske finansmannen William Browder har nyligen beskyllt Nordea i Finland för omfattande brister i arbetet med att förhindra penningtvätt.

Nordeas koncernchef Casper von Koskull presenterade bankens delårsresultat på onsdagen och framhöll under presentationen att banken tar penningtvätt och ekonomisk brottslighet på allvar.

På en fråga om uppgifterna från Browder sade von Koskull att det är fråga om beskyllningar och att de finländska myndigheterna inte har tagit ställning i frågan än. Han sade vidare att Nordea alltid tar itu med misstänkta fall och att banken kommer att göra samma sak vad beträffar fallet Browder.

von Koskull sade att Nordea behandlar närmare två miljarder transaktioner varje år och att banken granskar hundratusentals transaktioner närmare och gör tusentals anmälningar till myndigheterna årligen.

Enligt Nordea arbetar mer än 1 500 anställda med att förhindra ekonomisk brottslighet och 12 000 anställda utbildas regelbundet för att identifiera tecken på ekonomisk brottslighet.

Under det senaste året har banken använt 110 000 timmar för att utbilda personal om ekonomisk brottslighet.

Transaktioner värda 350 miljoner euro har anmälts

Browders företag Hermitage Capital Management har till myndigheterna i Sverige, Norge, Danmark och Finland anmält kontoöverföringar på sammanlagt 350 miljoner euro till Nordea. Närmare 60 procent av summan gick till Nordea i Finland.

Danske Bank, Bill Browder och Nordea
Bildtext William Browder

Enligt Yles uppgifter har pengarna överförts från 150 utländska företags konton. Flera av företagen är registrerade i skatteparadis. Före Nordea har pengarna passerat också via banken Ukio i Litauen och/eller Danske Banks kontor i Estland som har varit inblandat i omfattande penningtvätt där summorna uppgår till cirka 200 miljarder euro.

Det här var första gången som Nordeakoncernens kvartalsresultat presenterades i Helsingfors. Koncernens huvudkontor finns numera i Finland och von Koskull framhöll att det är värdefullt för banken att i och med flytten till Finland höra till den europeiska bankunionen.

Nordeas rörelsevinst för det tredje kvartalet blev 866 miljoner euro: Motsvarande resultat året innan var något över en miljard euro.

Diskussion om artikeln