Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ecuador vill inte agera advokat åt Assange längre - man vill inte heller städa efter hans katt

Från 2018
Uppdaterad 24.10.2018 13:04.
Julian Assanges katt i fönstret till Ecuadors ambassad i London. Katten bär ofta slips.
Bildtext Julian Assanges katt i fönstret till Ecuadors ambassad i London. Katten bär ofta slips.
Bild: AFP / Lehtikuva

Ecuador tänker inte längre förhandla med den brittiska regeringen å Wikileaksgrundaren Julian Assanges vägnar, om hans situation som flykting på Ecuadors ambassad i London, sade Ecuadors utrikesminister i en intervju till nyhetsbyrån Reuters.

I intervjun uttrycker Ecuadors utrikesminister José Valencia frustration över Assange, som sedan sex år tillbaka bor på Ecuadors ambassad i London.

Det som verkar ha fått bägaren att rinna över den här gången är att Assange stämde Ecuador förra veckan på grund av att villkoren för hans vistelse ändrats.

Assanges advokat Baltasar Garzón anklagar just Valencia för att isolera och tysta ner Assange och för att bryta mot Assanges grundläggande rättigheter och friheter.

- Vi är inte herr Assanges advokater, vi är inte heller representanter för den brittiska regeringen, sade Valencia till nyhetsbyrån Reuters.

Sedan Ecuador beviljade Assange asyl och han sökte sin tillflykt på ambassaden 2012 så har Ecuador fört en dialog med brittiska myndigheter om Assanges situation.

"Ecuador har ingen skyldighet att betala för herr Assanges tvätt"

Assanges tillgång till internet och mobiltelefon kapades i mars i år efter att han tagit ställning i flera känsliga frågor. Exempelvis ifrågasatte han att Ryssland skulle ha legat bakom förgiftningen av den ryske ex-spionen Sergej Skripal.

Assange har nu tillgång till ambassadens trådlösa uppkoppling för sin personliga dator och telefon igen, men hans tillgång till internet är tydligen fortfarande begränsad.

I de nya reglerna som Ecuador gjort upp för Assange har tillståndsförfarandet för besök skärpts. Han förbjuds aktiviteter som kan betraktas som "politiska eller som inblandning i andra staters interna angelägenheter".

Enligt de nya reglerna ska han också själv betala exempelvis för sin sjukvård och sina telefonsamtal.

Julian Assange framför mikrofoner på ett presstillfälle utanför Ecuadors ambassad i London.
Bild: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Han uppmanas också att ta bättre hand om sin katt och städa efter den själv. Enligt en del uppgifter har Ecuador hotat att annars lämna bort katten till ett härbärge.

I intevjun till Reuters nämns inte katten, men nog annan hygien .

- Ecuador har ingen skyldighet enligt internationella avtal att betala för saker som herr Assanges tvätt, sade Valencia.

Assange vill inte lämna ambassaden, eftersom Storbritannien fortfarande har en häktningsorder mot hans brott mot regler kring borgensfrigivning. Han är också fortfarande orolig för att utlämnas till USA.

Källor: Reuters, BBC, The Guardian, Yle

Diskussion om artikeln