Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Aurorastiftelsen och Hangö stad tillbaka på ruta ett

Från 2018
Uppdaterad 29.10.2018 14:11.
Ett rosafärgat trähus i Hangö som heter Aurorahemmet.
Bildtext Aurorahemmet i Hangö.
Bild: Marica Hildén / Yle

Aurorastiftelsen kommer inte att få något stöd av Hangö stad. Nu måste stiftelsen arbeta fram en ekonomiskt hållbar modell för Aurorahemmet utgående från de premisserna, säger stadsdirektör Denis Strandell.

Aurorastiftelsen borde få ett år till på sig att betala tillbaka lånet på 80 000 euro till Hangö stad. Det föreslår stadsstyrelsen stadsfullmäktige (22.10).

Stiftelsen driver äldreboendet Aurorahemmet i Hangö. Den fick ekonomiska problem då staden i slutet av år 2016 beslöt att sluta betala ett månatligt understöd.

I november förra året beviljade fullmäktige Aurorastiftelsen ett kortfristigt lån på 80 000 euro för att täcka underskottet för år 2017.

Stiftelsen har inte haft möjlighet att betala tillbaka lånet och har därför bett om tilläggstid.

Staden tänker inte ersätta stiftelsen för vård

Aurorastiftelsen föreslog nyligen att Aurorahemmets egen personal skulle sköta klienterna och att Hangö stad i stället betalar en ersättning för den hemvård som staden inte behöver leverera.

Stadsstyrelsen tog del av förslaget på sitt senaste möte (11.10), men bordlade då ärendet.

Den här gången tog stadsstyrelsen inte heller ställning till förslaget.

I stället uttryckte stadsstyrelsen en önskan om att staden tillsammans med stiftelsen utvecklar verksamheten för att möjliggöra en fortsättning för Aurorahemmet under nya former.

I praktiken betyder det att bollen kastas tillbaka till Aurorastiftelsen, säger stadsdirektör Denis Strandell.

- Staden kommer inte att ge något understöd och utgående från de ekonomiska premisserna kan stiftelsen närma sig staden med olika modeller. Staden kommer sannolikt inte att köpa hemvård av stiftelsen.

Staden hoppas på mellanmodell

Denis Strandell hoppas att det kan skapas en boendeform för klienter som inte behöver tillsyn 24 timmar i dygnet, men som ändå vill bo annanstans än hemma.

- Om stiftelsen vill att Aurorahemmet fortsätter finns det vissa modeller som staden kan vara med om. Bollen är nu hos Aurorastiftelsen.

För tillfället verkar det inte finns förutsättningar för att klienter som behöver tillsyn dygnet runt kan bo på Aurorahemmet eftersom det inte är ekonomiskt hållbart.

Tillbaka till startrutan

Diskussionerna om Aurorahemmets framtid har pågått en tid.

För drygt ett år sedan föreslog staden att Aurorahemmets personal skulle vara på jobb dagtid medan hemvårdens personal vid behov skulle göra hembesök under kvällar och nätter.

Aurorastiftelsen avvisade då förslaget och menade att det måste finnas personal på plats dygnet runt.

Stiftelsen menade att den kunde få sin ekonomi i skick på två år.

För att göra det behövdes det dels stöd från staden, dels en ökad kapaciteten med fyra till sex platser. Stiftelsen planerade då att bygga till för att få de extra platserna.

Diskussion om artikeln