Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Stor oro bland franska journalister när Macron vill banta public service-budget och när vänsterledare kallar journalister lögnare

Från 2018
Franska politikern Emmanuel Macron 2017
Bildtext Frankrikes president Emmanuel Macron.
Bild: EPA/CAROLINE BLUMBERG

Stora nedskärningar väntar den franska public service-sektorn. Och vänsterledaren Jean-Luc Mélenchon har gått till attack mot den franska nyhetskanalen France Infos journalister.

- Journalisterna på public service-kanalen kastar bara skit över mig. De är lögnare, hävdar Mélenchon i en film på youtube.

Nyligen kallade han journalisterna för dumma får som rusar dit alla andra springer. Uttalandena har utlöst starka protester.

En äldre glasögonprydd man tittar snett uppåt.
Bildtext Populäre vänsterledaren Jean-Luc Mélenchon har hotat journalister på public service-kanalen France Info.
Bild: Johan Tollgerdt

Medierna svarar med att stämma den populära vänsterledaren

Mélenchon leder ett av Frankrikes största oppositionspartier "Det okuvade Frankrike" (La France insoumise). Han fick nästan tjugo procent av rösterna i presidentvalet förra året, vilket gjorde honom till den fjärde största kandidaten.

Hans anklagelser kan ses som en uppmaning till hat och våld

― France Infos chef Vincent Giret, om vänsterpolitikern Jean-Luc Mélenchon

Kanalen France Infos chef Vincent Giret, samt ett par fackförbund, stämmer nu politikern.

- Hans anklagelser kan ses som en uppmaning till hat och våld, säger Giret i ett uttalande.

Mélenchon känd för sitt hätska humör

Orsaken till Mélenchons ilska denna gång har bland annat att göra med att medierna har kritiserat honom hårt efter att han knuffat poliser och åklagare vid räder i hans hem och i partihögkvarteret.

Franska myndigheter utreder nämligen finansieringen av hans presidentvalskampanj förra året, samt hur hans parti har använt bidragspengar från EU.

Oro för public service-sektorn

Samtidigt finns en växande oro för en kommande reform som berör public service-sektorn. Den drivs på av president Macron.

Ungefär 400 miljoner euro ska tas från programbudgeten under en treårsperiod. De statliga kanalerna har årligen en budget på ca 2600 miljoner euro. Ur den budgeten finansieras även många biofilmer.

- Uppåt tusen anställda kan komma att sägs upp, vilket representerar cirka 10 procent av personalen. Minst en av sex tv-kanaler ska stänga, säger Mouloud Aïssou, journalist vid den franska statliga tv:n France 3 i Lyon och fackföreningsrepresentant på journalistförbundet SNJ, en gren av mäktiga facket CGT.

Mouloud Aissou, journalist och fackföreningsrepresentant på journalistförbundet SNJ, en gren av mäktiga facket CGT.
Bildtext Mouloud Aïssou, journalist vid France 3 och fackföreningsrepresentant på journalistförbundet SNJ, en gren av mäktiga facket CGT.
Bild: Johan Tollgerdt

Macron till hård attack mot public service

- Public service är en skam för medborgarna, har president Macron sagt tidigare. Med det menar han att det kostar för mycket.

Presidenten har också kritiserat den franska Granskningsnämnden, som har ansvaret för att utse cheferna på de franska public service-kanalerna.

- De utser chefer som inte är ansvarsfulla, har Macron sagt.

Kritikerna ser Macrons uttalanden som ett hot mot Granskningsnämnden, som ska vara politiskt oberoende. En president ska med andra ord inte lägga sig i deras arbete.

Fysikstudenten Lila, som jag stöter på i östra Paris, ogillar Macrons tv- och radioreform.

- Det är på public service som man hittar de skojigaste kulturprogrammen. Samma utbud finns inte på de privata kanalerna, säger Lila.

Fysikstudenten Lila gillar kulturprogrammen på public-service. Hon har hörlurar kring halsen och tittar leende in i kameran.
Bildtext Fysikstudenten Lila gillar kulturprogrammen på public service.
Bild: Johan Tollgerdt

Men bankanställda Irina håller inte med.

- De privata kanalerna sänder mer actionfilmer. Ibland har de program där deltagarna strippar och det är spännande, säger Irina.

Macrons planer kan hota yttrandefriheten

Presidentens reform möter givetvis hård kritik från journalistkåren.
Mouloud Aïssou säger att den på sikt hotar demokratin.

- Public service-journalisterna är ungefär de enda som kan arbeta helt oberoende. Det beror på att de statliga public service-kanalerna inte styrs av privata ekonomiska intressen där man är beroende av vinst, säger Aïssou.

Enligt Aïssou vill vissa privata medieföretag inte ta risker att avslöja viktiga nyheter om det hotar deras intressen. Därför ska man inte inskränka public service, säger han.

Public service-journalisterna är de enda som är helt oberoende. Vissa privata medieföretag tar inte risken att avslöja viktiga nyheter om deras egna intressen hotas

― Mouloud Aïssou, journalist och fackligt aktiv

En del av programbudgeten ska efter reformen fortsättningsvis gå till att utveckla digitala medier.

- Det ska satsas på en digital revolution inom public service olika kanaler, säger Emmanuel Macron.

Diskussion om artikeln