Annika Sandelin får Vanessapriset för barnböcker som präglas av en lämplig portion galenskap, vilda äventyr och värme
Barnboksbibliotekarien och författaren Annika Sandelin tilldelades idag Vanessapriset på 10 000 euro för att, som prismotiveringen lyder: "genom åren i sitt arbete ha bjudit in barn i olika ålder, från bebisar till skrivande skolelever. När hon insåg att det inte fanns särskilt mycket poesi för riktigt små barn på svenska tog hon saken i egna händer och skrev Råttan Bettan och masken Baudelaire: babypoesi och vilda ramsor, Potatisens dröm och Säg hej!
Den bråkiga mjukishunden Businnan blev fort många barns särskilda favorit och i Yokos Nattbok vänder sig Annika Sandelin på samma inkännande sätt till mellanåldersläsarna.
Med andra barnboksskapare i Teater Tapir iscensätter hon dikter och skriver pjäser för barn. Hon har även översatt barnpoesi och skrivit hörspel. Kring allt vad hon gör står en fläkt av gott humör, vilda äventyr och värme, en lämplig portion galenskap och en djup förståelse för hur det är att vara liten."
— Egentligen kan jag inte tänka mig ett viktigare pris än det här. Det känns otroligt fint och samtidigt är det mycket känslomässigt och gripande eftersom jag träffade Vanessa några gånger tillsammans med hennes mormor Tua och jag tyckte genast mycket om henne, säger Annika Sandelin.
Hur viktiga är pris av det här slaget för en författare?
— Ja nog betyder det väldigt mycket. Jag har försökt att inte fastna vid tanken på vilka pris det finns och vem som får pris och vem som inte får. Ofta kan det bli en jobbig situation när man funderar på vem som får vad och alla andra får pris och inte jag.
— Det kan bli en ofrivillig konkurrens, men samtidigt tycker jag att det är väldigt viktigt att de finns. I synnerhet det här priset som jag tycker är ett pris för hela den finlandssvenska barn- och ungdomslitteraturen, oberoende vem som får det.
Teater på vers
Annika Sandelin ingår i teatergruppen Teater tapir tillsammans med kollegerna, illustratörerna och författarna, Linda Bondestam, Jenny Lucander och Jenny Frölander-Ulf. Just nu har de en show på gång som heter Röjs-fasoner. Där läser de upp dramatiserade dikter av bland annat Stella Parland, Annika själv, en av hennes pappa poeten Peter Sandelin, Ulf Stark och Lena Frölander-Ulf.
Du har skrivit både poesi för riktigt små, baby-poesi, bilderböcker och för den så kallade mellanåldern 9 – 12 åring. Vad är roligast?
— Det är svårt att säga vad som är roligast. Jag tycker hemskt mycket om att växla mellan olika åldersgrupper och när jag har inspiration och kommer in i det jag skriver så är det alltid lika roligt. Fast i allt skrivande finns det stunder när det inte är lika roligt och man fastnar och jag tvivlar på mig själv.
— Yoko-böckerna, som är en serie för mellanåldern, har varit allra viktigast för mig att skriva. Yoko och hennes familj lever så starkt inom mig även mellan böckerna. Jag funderar ofta på dem och hur jag skulle kunna använda situationer som händer på riktigt i de här böckerna.
Är du en så som tjuvlyssnar på andra för att få situationer och replikskiften?
— Jo nog är jag sån som iakttar och märker om någon sagt något roligt i en spårvagn.
I serien om Yoko har två böcker utkommit, Yokos nattbok och Pinsamt och livsviktigt 2, Yokos nattbok 2. Den tredje i serien Nattsvart och underbart, Yokos nattbok utkommer inom kort. I den har Yoko hunnit fylla 12 år och hon ställs inför det faktum att vänskapsband förändras och kanske brister när man växer upp.
Vad behöver du för att kunna skriva?
— Tid och ibland lite choklad, Hittills har idéer kommit i den takt att jag har mer idéer än jag hinner förverkliga. Men man vet ju aldrig om det en dag är stopp på det…
Riktig litteratur för barn
Annika Sandelin säger sig ha funderat på hur viktigt det är att skriva för barn. Ibland talas det om barnlitteratur som om dess största uppgift var att göra barn till läsande vuxna, menar hon, så att dom sedan ska kunna läsa vuxenlitteratur. Men barnlitteratur har ett egenvärde på samma sätt som barndomen har ett egenvärde.
Hennes egna viktigaste läsupplevelser är nästan alla från barndomen. En av de största var när hon en julafton fick Ronja Rövardotter i julklapp och läste precis hela julafton och struntade i att öppna några andra julklappar. De fick ligga kvar i en hög för hon var så tagen av boken. Det var som om den riktiga världen inte riktigt fanns, säger Annika Sandelin.
Andra gången priset delas ut
Vanessapriset lyfter fram barn- och ungdomslitteratur på svenska i Finland. År 2016 gavs det till Linda Bondestam.
Vanessapriset på 10 000 euro delas ut för förtjänstfulla insatser att främja barn- och ungdomslitteratur samt läsförståelse bland barn och ungdomar på svenska i Finland.
– Vanessa var en liten flicka som tyckte om böcker. Vi som var hennes mamma och mormor läste ofta för henne, senare läste hon för oss. Att läsa var för henne att dela upplevelser med andra. Vanessa var nio år när hon i april 2015 diagnostiserades med leukemi och dog några månader senare. Vi tänker i dag att vi vill ta vara på hennes bokvärld och försöka ge något av den vidare, säger Vanessas mamma Linda Ramadani och hennes mormor Tua Forsström.
Prisnämnden bestod av förläggaren Sara Ehnholm Hielm, Vanessas mamma Linda Ramadani, författaren Peter Sandström samt bibliotekarien Cilla Eriksson.