Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Paret Clinton, Obama med flera fick bomber på posten – Trump: USA är inte en plats för våld

Från 2018
Uppdaterad 24.10.2018 23:32.
New Yorks högste polischef James O'Neill, staten New Yorks guvernör Andrew Cuomo och New Yorks borgmästare Bill de Blasio utanför Time Warners komplex efter att en brevbomb upptäcktes i byggnaden.
Bildtext New Yorks högste polischef James O'Neill, staten New Yorks guvernör Andrew Cuomo och New Yorks borgmästare Bill de Blasio talade utanför Time Warners komplex efter att en brevbomb upptäcktes i byggnaden.
Bild: AFP / Lehtikuva

Dagens stora nyhet i USA är de brevbomber som skickats till högt uppsatta politiker och ett mediebolag. Hillary och Bill Clinton och Barack Obama hör till dem som har fått sprängladdningar i posten. Också mediejätten Time Warner fick bomb på posten.

Därtill har sprängladdningare skickats bland annat till före detta justitieministern Eric Holder och Maxine Waters, en av ledamöterna i USA:s representanthus.

Tidigare rapporterade medier i USA att också Vita huset skulle ha fått en bomb skickad till sig, men det har dementerats.

Bland annat CNN:s kontor i Time Warners byggnadskomplex i centrala New York evakuerades då sprängladdningen som skickades till komplexet upptäcktes.

Paketen till Obama och paret Clinton hittades på granskningscentraler i Washington respektive New York.

Mediegiganten Time Warner och Vita huset har också fått sprängladdningar, enligt bland annat CNN.

President Donald Trump går hårt ut och fördömer bomberna, och manar till enighet.

- I sådana här situationer måste vi alla förena oss och skicka ett tydligt budskap om att USA inte är en plats för något som helst politiskt våld, säger Trump.

- Den här sortens beteende går tvärt emot allt vad som är viktigt för oss amerikaner.

Secret Service och andra myndigheter utreder och kommer vidta lämpliga åtgärder för att försvara alla som hotats av dessa ynkryggar

Tidigare på onsdagen fördömde Vita husets talesperson Sarah Sanders attackförsöken.

- De här terroriserande handlingarna är avskyvärda, och alla som ligger bakom kommer ställas till svars i lagens fulla utsräckning, säger Sanders enligt BBC.

- Secret Service och andra myndigheter utreder och kommer vidta lämpliga åtgärder för att försvara alla som hotats av dessa ynkryggar.

Wassermann-Schultz "avsändare" – bomb sändes även till Holder

Åtminstone ett av paketen, det som skickades till Obamas justitieminister Eric Holder, hade Debbie Wasserman Schultz som avsändare. Wasserman representerar Florida i representanthuset.

Paketet skickades ändå till fel adress, varefter det skickades tillbaka till avsändaren, Wassermans kontor i Florida. Kontoret utrymdes då paketet upptäcktes.

Liknande som Sorosbomben

Polisen bekräftar att bomberna var liknande som den som hittades i affärsmannen George Soros post på måndagen.

Den konstruktion som skickades till Soros bestod enligt New York Times av ett 15 centimeters rör fyllt med explosivt pulver.

Diskussion om artikeln