Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kronprins Mohammed: "Khashoggis mördare kommer att ställas inför rätta"

Från 2018
Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman och Förenade arabemiraternas vicepresident och premiärminister shejk Mohammed bin Rashid al-Maktoum.
Bildtext Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman och Förenade arabemiraternas vicepresident och premiärminister shejk Mohammed bin Rashid al-Maktoum under FII-konferensen i Riyadh.
Bild: AFP / Lehtikuva

Saudiarabiens kronprins och enligt många de facto ledare Mohammed bin Salman talade på onsdagen ut om mordet på den regeringskritiska journalisten Jamal Khashoggi. Prinsen kallar mordet för en "smärtsam" affär och nu ska Saudiarabien och Turkiet, där mordet begicks, samarbeta för att ställa de skyldiga till svars.

Riyadh står värd för FII-konferensen, Future Investment Initiative, en ekonomikonferens för Mellanöstern som kallats "Davos i öknen" (eng. Davos in the desert) av många på grund av likheterna med det årliga, globala ekonomimötet i Schweiz.

På onsdagen gjorde kronprins Mohammed bin Salman ett framträdande och tvingades kommentera den senaste veckans stora nyhet om Saudiarabien, det misstänkta statligt beställda mordet på Jamal Khashoggi på det saudiska konsulatet i Istanbul.

- Saudiarabien kommer att verkställa alla nödvändiga regler och utreda fallet i stor utsträckning för att uppnå resultat. Och för att ställa de ansvariga för detta avskyvärda brott inför rätta, säger Mohammed.

Många försöker använda den här smärtsamma saken för att slå en kil mellan Saudiarabien och Turkiet

― Mohammed bin Salman

Turkiet har gått hårt åt saudierna efter att mordet avslöjades, men det verkar bli töväder i relationerna de två regionala stormakterna emellan.

På onsdagen rapporterade bland annat AFP om att källor nära president Recep Tayyip Erdoğan i Turkiet bekräftat att Mohammed och Erdoğan samtalat om att hjälpas åt för att åtala de skyldiga.

Det finns inget ont blod mellan Saudiarabien och Turkiet, enligt kronprinsen.

- Det finns ingen klyfta mellan oss, säger Mohammed.

- Vi vet att många försöker använda den här smärtsamma saken för att slå en kil mellan Saudiarabien och Turkiet. Vi kommer att se rättvisa i slutändan, konstaterar prinsen.

"Ska återställa Mellanösterns ära"

Målsättningen för FII-forumet är att diskutera ekonomisk tillväxt, i första hand i Mellanöstern men också global tillväxt, på en plattform som inte domineras av västmakter.

Mordet på Khashoggi har överskuggat den ekonomiska delen av toppmötet, men kronprinsen fick en syl i vädret också om huvudämnet.

- Mellanöstern är det nya Europa, konstaterar han och säger att Saudiarabiens tillväxt i år uppskattas vara 2,5 procent men att den kommer vara större nästa år.

Mohammed förutspår stor ekonomisk tillväxt i hela regionen. Samtidigt säger han att "hans krig mot terrorism" kommer att "återställa Mellanösterns tidigare ära".

Det är oklart exakt vilket krig han menar – Saudiarabien är en stor aktör i kriget i Jemen, ett krig där 10 000 människor har dödats inklusive många barn, 2 miljoner är på flykt och en koleraepidemi härjar. Kriget har kallats för den största humanitära krisen 2018 och kanske på många år.

Flyktingläger i Jemen
Bildtext Flyktingläger i Jemen.
Bild: YAHYA ARHAB/European Pressphoto Agency EPA

Saudiarabiens agerande i Jemen har inte skaffat Riyadh några goda vänner, förutom de som säljer vapen, men också vapenhandlarnas övertygelse har vacklat i kölvattnet till mordet i Istanbul.

I Spanien har premiärminister socialisternas Pedro Sanchez med ekonomiska motiveringar försvarat fortsatt vapenhandel med saudierna och andra, inklusive Finland, har försvarat sina affärer med huset Saud.

Australiens utrikesminister liberalernas Marise Payne säger att allt är möjligt angående landets handel med Saudiarabien, inklusive ett avbrott eller avslut av pågående affärer.

Jag tror inte att ett enda land i världen skulle våga göra en sådan sak utan stöd från USA

― Hassan Rouhani

Andra länder svarar med andra medel. Tjeckien kallar hem en diplomat från ambassaden i Riyadh, medan Storbritannien kommer att förbjuda inresa för alla inblandade. Frankrike å sin sida har hotat med sanktioner om det kommer fram att mordet var en officiell beställning.

Irans president Hassan Rouhani anklagade på onsdagen USA för att ha "tillåtit" mordet.

- Jag tror inte att ett enda land i världen skulle våga göra en sådan sak utan stöd från USA, säger Rouhani enligt AFP.

USA har krävt full transparens i ärendet om saudierna vill slippa straff.

Diskussion om artikeln