Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Pyssel, peace och paella då Kantelehuset i Borgå firade ett år: ”Det här är ett riktigt folkets hus”

Från 2018
Kantelehuset i Vårberga i Borgå
Bild: Yle/Stefan Härus

Om man väljer att arrangera ett evenemang på FN-dagen torde temat vara givet. Då Kantelehuset i Vårberga i Borgå firade ettårsdag, var mycket riktigt fred och internationellt samarbete i blickpunkten.

Redan långt innan dörrarna slogs upp hade det samlats folk i vestibulen. Det var unga och äldre samt barn och unga som otåligt väntade på att klockan skulle bli 16.

De unga var på plats kanske för det spännande programmets skull och de äldre kanske för att träffa folk och för att det skulle vankas god mat samt tårta och kaffe.

- Man kan börja kvällen vid grytorna och sen kan man gå runt för att se de olika aktörernas utställningar. Man kan pyssla eller vara kreativ och bygga på ett gemensamt konstverk och så kan man förslagsvis avsluta kvällen med kaffe och FN-kaka, säger Sara Tallsten, Kantelehusets serviceinstruktör.

Chefen för Kantelehuset i Vårberga, Borgå - Sara Tallsten
Bildtext Sara Tallsten.
Bild: Yle/Stefan Härus

Goda råvaror ger god mat

Det var Vårberga kvarterskök som stod för maten. Den här gången var det kocken José Miguel som tillrett en smaklig paella. Han assisterades vid serveringen av Marja-Liisa Martin och Jihan Hegreched.

- Vi började planera redan vid 11-tiden på förmiddagen och så åkte vi omkring på jakt efter färska lokala råvaror, säger Martin.

Medan Marja-Liisa Martin fyller på Yle Östnylands reporters soppskål med doftande guldgul paella, säger José Miguel anspråkslöst att maten inte var så svårfixad.

- Man kan inte misslyckas då man har tillgång till goda råvaror, säger Miguel.

Kantelehusets friviliiga i Vårberga Borgå
Bildtext Marja-Liisa Martin, Jihan Hegreched och kocken José Miguel.
Bild: Yle/Stefan Härus

Ett folkets hus med många aktörer

Sara Tallsten konstaterar att mycket har fallit på plats och hittat sina former under det år som gått.

- Här är ju väldigt många aktörer och allt fungerar mycket bra. Här i Kantelehuset är det ju program från morgon till kväll för alla åldersgrupper. Det här är ett riktigt folkets hus, säger Tallsten.

En runda i den paelladoftande matsalen visar tydligt att det är just så.

De äldre snurrar på lyckohjul, ungdomar åker runt jorden med hjälp av virtuella glasögon och det tävlas vid Borgå idrottstjänsters monter, där man också blir bjuden på marshmallows och blå bollar.

- Vi berättar vilken typ av program vi brukar erbjuda här i Kantelehuset. Bland annat har vi ju gymnastikgrupper för både barn och vuxna och jag måste säga att det bemötande vi fått under året har varit fint, säger Päivi Häkkinen från Borgå stads idrottstjänster.

Häkkinen säger att Vårberga verkar vara en stadsdel i Borgå som är starkt på kommande.

- Här finns ju kvarterscoachar och det arrangeras program för Vårbergaborna under kvällarna och överlag så är riktningen den rätta, säger Häkkinen.

Borgå idrottsväsendes blå bollar
Bildtext Borgå stads idrottstjänster bjöd på blå bollar.
Bild: Yle/Stefan Härus

Fin samhörighet och frivilligarbete

Serviceinstruktör Sara Tallsten medger att andan i Vårberga är väldigt fin.

- Visst känns det ju här ikväll att det är en bra samhörighet i Vårberga. Många vill vara med och fira stadsdelens nya fina hus på dess ettårsdag, säger Tallsten.

En av hundratalet besökare är också Vårbergabon Sakari Söderström. Varje onsdag ställer han upp som frivilligarbetare i gruppen som kallas Kvartersässet.

Det är Borgå stads träffpunkt vid köpcentret, bara ett stenkast från det jubilerande Kantelehuset.

Syftet med den träffpunkten är att skapa en plats för verksamhet och en plats där invånare i Vårberga kan mötas.

- Där brukar jag fixa kaffe, men också här ikväll är det jättetrevligt. Jag får bara gratulera alla som dagligen jobbar i det här fina huset och också för att de ställt i ordning det här evenemanget ikväll, säger Söderström.

Sakari Söderström, frivlligarbetare inom Kortteliässä - Kvartersässet i Vårberga, Borgå
Bildtext Vårbergabon Sakari Söderström har engagerat sig i Kvartersässet.
Bild: Yle/Stefan Härus

Känner sig hemma både dagtid och kvällstid

Normalt under kvällstid är det ungdomslokalen Nuokka som håller öppet. Dagtid är det biblioteket, förskolorna, Vårberga skola och Kevätkummun koulu som vistas i huset.

I Kevätkummun koulu går Maduri Shiwakoti och Sarah Bardewa som båda trivs så bra i Kantelehuset att de bara varit hemma efter skoldagen för att byta om till festligare dress.

- Det är ett fint hus och jättetrevligt att det finns så mycket olika saker att göra här. Efter skolan kan jag till exempel låna böcker innan jag går hem, säger Sarah Bardewa.

Maduro Shiwakoti & Sarah Bardewa
Bildtext Maduri Shiwakoti och Sarah Bardewa trivs i huset från morgon till kväll.
Bild: Yle/Stefan Härus

Så skapas samhörighet

Efter att ha blivit fotograferade rusar flickorna vidare i sitt skolhus. Kvällen fortsätter och det finns mycket för både ung och gammal att bekanta sig med.

I en del av matsalen tillverkas fredsduvor, FN-dagen till ära. I en annan testar några pojkar olika spel vid den spelpunkt som ungdomslokalen Nuokka byggt upp.

De äldre Vårbergaborna verkar intressera sig för den mera seriösa delen av utbudet. De bläddrar i bibliotekets böcker och bland DVD- och CD-skivor på temat internationalitet.

Så skapar man samhörighet och vi-anda i en stadsdel.

Det är lätt att konstatera att Borgå stads mål med Vårberga igen tagit ett steg framåt, nämligen att alltmer utgå från invånarna och deras önskemål när det kommer till utvecklingen i Vårberga.

Kantelehuset i Vårebrga i Borgå
Bildtext Kantelehuset.
Bild: Yle/Stefan Härus

Diskussion om artikeln