Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kronprinsessan Mette-Marit drabbad av en kronisk lungsjukdom

Från 2018
Norges kronprinsessa Mette-Marit representerade kungahuset på en tillställning den 25 september.
Bildtext Norges kronprinsessa Mette-Marit representerade kungahuset på en tillställning den 25 september.
Bild: EPA-EFE/Lise Aserud

Norges kronprinsessa Mette-Marit har drabbats av en ovanlig och kronisk form av lungfibros. Mette-Marit och hennes läkare har nu talat om sjukdomen i norska medier, eftersom den kommer att begränsa hennes officiella program.

Kronprinsessan Mette-Marit och kronprins Haakon av Norge gav en intervju till NRK på onsdag kväll där paret berättade att Mette-Marit levt med sjukdomen i flera år, men att hon fått diagnosen först nu.

- Det har nu visat sig att det är mer kroniskt än vi hade hoppats på, men det gör också att litet fler pusselbitar faller på plats, så för mig är det också en lättnad, säger Mette-Marit till NRK.

- Det är ju lungfibros. Situationen kommer att vara den att vi behöver fler utredningar och vi kommer att få veta mera efter hand, men det finns också sådant som vi inte får svar på, så vi måste nog leva med en del osäkerhet, säger Haakon.

Kronprinsessan Mette-Marit är 45 år gammal, men det här familjeporträttet togs på kronprins Haakons 45-årsdag i juli i år.
Bildtext Kronprinsessan Mette-Marit är 45 år gammal, men det här familjeporträttet togs på kronprins Haakons 45-årsdag i juli i år.
Bild: AFP / Lehtikuva

Mette-Marits läkare Kristian Bjøro, professor vid Rikshospitalet i Oslo, bekräftar att Mette-Marit måste räkna med fler utredningar och undersökningar, men att läkarna är optimistiska.

- Det som är diagnostiserat är förändringar i kronsprinsessans lungor och de här förändringarna har klassificerats som kronisk lungfibros, säger Bjøro.

Enligt honom är det ett tillstånd där den normala lungvävnaden ersätts av bindväv.

Har inte samband med livsstil eller miljö

Han betonar att man övervakat kronprinsessans sjukdom över en längre tid och att den utvecklats långsamt.

Läkarna vet inte vad som orsakat sjukdomen. Den typ av lungfibros som Mette-Marit lider av tros inte ha samband med miljö- eller livsstilsfaktorer.

- Här tror vi snarare att det rör sig om autoimmunitet. Det innebär att det är kroppens immunförsvar som angriper den egna vävnaden och kroppens egna celler, säger Bjøro.

Källor: NRK, Yle

Diskussion om artikeln