Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Valrörelsen kunde ha blivit blodigt allvar – Trump fördömde brevbomberna mot demokrater och CNN men hälsade samtidigt den ”fientliga pressen”

Från 2018
Uppdaterad 25.10.2018 16:27.
Brevbomberna riktade mot demokrater i USA – Hillary Clinton och familj är ok - Spela upp på Arenan

President Donald Trump efterlyser enighet i USA efter tisdagens brevbomber. Trump fördömde våld på ett väljarmöte i Wisconsin och talade själv försonligare än vanligt. Många tv-kanaler beskyller ändå presidenten för att själv orsaka splittring och hotfullhet mot journalister och demokratiska politiker.

De sju brevpaketen med hemmagjorda rörbomber har varit den huvudsakliga nyheten i de amerikanska medierna och framförallt tv-bolaget CNN.

CNNs redaktion i Time Warner-byggnaden i New York evakuerades för några timmar på eftermiddagen på grund av en brevbomb som sändes dit. Den hade riktats till tidigare CIA-chefen John Brennan, som nyligen miste sin säkerhetsklarering på grund av hård kritik mot presidenten.

CNN förmedlade en bild på Twitter på innehållet i den misstänkta brevbomben som hamnade på CNN:s kontor i New York.

Polisen har ökat säkerheten och fortsätter utreda de farliga brevbomberna. Flera prominenta demokratiska politiker hör till mottagarna; familjerna Obama, Clinton, och den demokratiska kongressledamoten Maxine Waters, som har fått två försändelser.

Obamas tidigare justitieminister Eric Holder hör också till mottagarna. Han utpekas som en möjlig presidentkandidat för demokraterna år 2020.

Hans brev sändes ändå i retur till den påstådda avsändaren, den demokratiska kongressledamoten Debbie Wasserman Schultz i Florida.

Polis och brandbilar utanför kongressledamot Debbie Wasserman Schultzs kontor i Sunrise, Florida på onsdagen.
Bildtext Polis och brandbilar utanför kongressledamot Debbie Wasserman Schultzs kontor i Sunrise, Florida på onsdagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Redan i början av veckan nåddes brevlådan hos miljardären George Soros av den första försändelsen med bombinnehåll.

Inga fejkbomber

Ingen av brevmottagarna har själva öppnat posten eller varit i farozonen. Inget av breven har heller exploderat när det har öppnats.

Polisen och politikerna tar hotet på allvar. Bomberna beskrivs som sofistikerade, inte amatörmässiga.

Breven har sänts till hemadresserna, men man utgår ifrån att alla
vet att dessa politiker och miljardärer inte öppnar sin egen post.

Inhemsk politisk terrorism?

Många talar nu om politisk terrorism. Avsikten verkar ha varit att hota högt uppsatta demokratiska politiker och sprida förskräckelse, men med möjlighet att också döda.

President Donald Trump säger att det inte finns plats för hot eller politiskt våld i USA. Han lovar alla resurser för att reda upp och söka de skyldiga, vilket han hoppas ska ske snart.

Journalister försökte fråga om han ser på det skedda som inhemsk terrorism, men han svarade inte på frågan. Programvärdar på Fox News säger att det är för tidigt att bedöma, det kan mycket väl vara en handling av en galning.

"Enighet"

President Donald Trump vill nu ena folket och föra det samman, sa han i ett valtal i Wisconsin på tisdagskvällen.

Donald Trump försökte hålla tillbaka alltför hårda angrepp mot demokrater då han talade på valmötet i Mosinee, Wisconsin på onsdag kväll.
Bildtext Trump talade till sina anhängare på valmötet i Mosinee, Wisconsin på onsdag kväll.
Bild: AFP / Lehtikuva

- Alla hot eller verkligt politiskt våld är en attack på vår demokrati, sade Trump i talet. Ingen nation som tolererar våld som en metod för att kuva eller kontrollera motståndare har framgång.

Många har i medierna framhållit att presidenten själv har framkallat hatet mot de demokratiska politikerna. Men Trump utpekade medierna som ansvariga.

Medierna måste skriva positivt?

- Pressen måste hålla en civiliserad ton och stoppa de ändlösa fientligheterna, med negativa och ofta falska attacker, sade presidenten. Enligt honom är det mediernas uppgift att föra folket samman.

Trump nämnde inte sin egen roll i sammanhanget. Men han sade sig göra ett försök att tala om sina motståndare i normal samtalston.

Den här kvällen i Wisconsin skrek han inte ut sina angrepp om demokraterna som kriminella socialister, som han brukar. Han hoppades på en "fortsatt civiliserad valkamp".

Utredningarna om bomberna fortsätter och diskussionen går vild på sociala medier.

På högerhåll lanseras också en alternativ teori; det här är något som demokraterna själva har organiserat för att få medvind i valet.

Demokraterna sägs vilja styra bort uppmärksamheten från flyktingkaravanen i Mexiko - den som de själva ska ha orkestrerat enligt högerteoretikerna.

Diskussion om artikeln