Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Allt från tomma bänkar till slutsålda proffsshower – Karelia i Ekenäs firar tio år som kulturhus

Från 2018
Kulturhuset Karelia i Ekenäs.
Bildtext Från vänster: projektproducent Kerstin Karlberg, ordförande Ulrica Isaksson och kulturhusets grundare Erik Pöysti.
Bild: Anna Björkqvist

Det är nu tio år sedan den vita bioduken rullades upp för att ge plats för annan kulturverksamhet. Under årens lopp har Kulturhuset Karelia bjudit västnylänningar på allt från svensk stå upp-komik till egna teateruppsättningar.

För över tio år sen blev klart att biograf Karelia skulle lägga lapp på luckan. En av Ekenäs centrums och gågatans närmsta lokaler skulle stå tom. Det skulle den kanske än i dag göra ifall byggnadens ägare Yrjö Stoltze inte hade tagit fram telefonen.

- Jag körde på motorvägen vid Kyrkslätt från Helsingfors och så ringer telefonen. Han heter Yrjö Stoltze och jag känner honom inte men han föreslår att man skulle bygga om Karelia till ett kulturhus, berättar Erik Pöysti.

Det här samtalet blev startskottet för det som vi i dag kallar Kulturhuset Karelia. Pöysti kontaktade dåvarande Ekenäs stad, men fick ett kyligt mottagande då ytterligare utgifter inte lockade.

Med hjälp av ett invånarmöte lyckades han ändå sammankalla eldsjälar. En arbetsgrupp på 14 personer tillsattes och våren 2008 började gruppen prova sig framåt mot det som under hösten blev Ekenäs Kulturhus.

Kulturhuset Karelia i Ekenäs.
Bild: Anna Björkqvist

Amatör- och proffsscen

I dag uppträder såväl kända komiker som lokala dansgrupper på scenen. En del evenemang är fullsatta till maxgränsen medan andra inte ens fyller första raden. Det är ändå inget direkt problem, förklarar Ulrica Isaksson, ordförande för föreningen Kulturhuset Karelia i Ekenäs.

- Karelias huvudsyfte är ju inte att maximera vinsten till vilket pris som helst, utan det är att ha ett brett utbud.

- Det är en del av det uppdrag som vi har. Alla har inte möjlighet att ta sig in till Helsingfors eller Åbo för att delta i evenemang som lockar en mindre publik. Så det är fint att vi också kan erbjuda sådant, säger hon.

Drivande aktiva föreningsmedlemmar

Kulturhusets förening kan erbjuda ett mångsidigt kulturliv tack vare en stor dos frivilligarbete och stöd från fonder och stiftelser. Även Raseborgs stad hjälper till med att stöda kulturhusets verksamhet.

- Den konstnärliga ledningsgruppen sköts helt på frivillig basis. Det hoppar in folk och hjälper till i foajén när det är evenemang som tar emot biljetter och säljer kaffe, säger Isaksson.

Tidvis har man hoppat mellan goda och skörare tider. I dag är ändå föreningen i en stabil situation, även om resurserna är knappa.

- Jag tror att det finns andra som är mera hotade – däribland små byaföreningar och det professionella kulturlivet som har en sakta minskade publik, säger Pöysti.

Kulturhuset Karelia i Ekenäs.
Bild: Anna Björkqvist

Ger hjärta och själ

Behovet av det arbete som kulturhuset gör har inte heller minskat och projektproducent Kerstin Karlberg tror inte att det heller kommer minska i framtiden.

- Så länge det finns kulturentusiaster så finns det kulturhus. Pengar och ekonomi är förstås en bas för allting, men den andra stora basen är de människor som ger sitt hjärta och sin själ till det här, säger Karlberg.

10 år jubileet firas med en jubileumskonsert på lördag 27.10. kl. 19. Där uppträder flera bekanta namn, med allt från X Factor Finland-vinnaren Tika till M.A. Numminen och dansare från Hurja Piruetti.