Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fotbollsbjässe föds i norra Savolax när KuPS växer – Pallokissats damlag tar plats i den gulsvarta familjen

Från 2018
Uppdaterad 25.10.2018 09:53.
Paula Auvinen är lagkapten i Pallokissat.
Bildtext Paula Auvinen är lagkapten i Pallokissat, som blir en del av KuPS.
Bild: Kalevi Hämäläinen

Den anrika föreningen KuPS är mycket nära förknippat med fotbollen i Kuopio-regionen och på onsdagen blev det klart att laget stärker sina aktier i fotbolls-Finland med att växa.

Tillväxten i medlemsantal kommer via en fusion, där det nyligen från damligan nedflyttade Kuopion Pallokissat börjar spela i KuPS färger.

Inledningsvis är det representationslaget som uppgår i KuPS. Det är första gången som damer kommer att spela i Kuopiolagets färger.

Damfotbollen i Savolax-regionen har enligt Savon Sanomat tidigare gjort sig gällande föreningar som Pallo-Kerho 37, Varkauden Työväen Palloilijat, Kuopion Pallotoverit, Kuopion Mimmifutis och nu senast Pallokissat.

Det nya KuPS kommer att omfatta totalt 2500 spelare.

– När vi slutför fusionen kommer vi att ha kring 3500 medlemmar och ha en direkt påverkan på 10000 människors vardag, säger KuPS verkställande direktör Jarmo Heiskanen till Savon Sanomat.

Inom Pallokissat ordnade man inledningsvis diskussionstillfällen med spelarna, där det rådde en gemensam åsikt om att höja på ambitionsnivån i verksamheten.

– Jag vill att verksamheten skall vara mer målinriktad. Herrfotbollen har längre traditioner, mera tävling och verksamheten är mer marknadsinriktad. Det är en riktning jag vill att också damfotbollen skall gå i, säger Pallokissats kapten, Paula Auvinen till Savon Sanomat.

– Jag är mycket nöjd över det steg vi nu tar för dam- och flickfotbollen. Den synlighet vi får i en storklubb lovar gott för framtiden, säger spelaren Neea Berg.

KuPS ligaherrars lagkapten Petteri Pennanen var inne på samma linje.

Petteri Pennanen är kapten för KuPS herrar.
Bildtext Petteri Pennanen, KuPS lagkapten 2018.
Bild: All Over Press

– I ligalaget är vi väldigt glada över den är lösningen. Det här kommer att vara till stor nytta för fotbollen i Kuopio, säger han.

Det första steget i fusionen är damlagets övergång i KuPS-färger.

Enligt Pallokissats pressmeddelande vidtar nu sammanslagningen av de två föreningarnas juniororganisationer.

Diskussion om artikeln