Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Analys: Vapenhandeln är en business med människoliv som insats - och så var det också före mordet på Jamal Khashoggi

Från 2018
Ett barn som skadats i en Saudi-ledd lufträd i Jemen ligger på sjukhus. I förgrunden en analysstämpel med Johan Ekmans foto.
Bildtext Saudiarabien har fört krig i Jemen sedan 2015. Många som skadas i kriget är civila och barn.
Bild: EPA-EFE/HOUTHI MOVEMENT/Yle

Varför angår det oss vad Saudiarabien gör med det försvarsmaterial som exporteras från Finland? Svaret är att det angår oss för det är en dödlig business vi ger oss in i, skriver Svenska Yles Johan Ekman.

När regeringen ger grönt ljus åt export till Saudiarabien (eller Förenade Arabemiraten för den delen) är Finland med på ett hörn och rustar upp länder som aktivt för krig i Jemen - ett krig där civila får sätta livet till.

Jag skriver medvetet vi därför att politikerna som beviljar tillstånden har ett mandat av väljarna. Varje exportlicens som går försvarsindustrin och den saudiska armén till godo beviljas på så vis av folket genom den representativa demokratin.

Visserligen är mordet på journalisten Jamal Khashoggi fruktansvärt, med det går inte med bästa vilja att påstå att problemen med Saudiarabien inte var kända före det

Det här är inte självklart – jag tror inte ens många partiaktiva alltid vet när det egna partiets ministrar är med och godkänner export till länder som begår människorättsbrott eller för krig.

Och det är inte alltid lätt att veta vad man ska tycka. Lobbyister och politiker (och ibland svänger dörrarna mellan konsultfirmor, ministerier och försvarsmakt så snabbt att den gamla hatten knappt hinner bytas ut) satsar också pengar på att göra budskapen tvetydiga eller grumliga.

Ibland åberopas nationella intressen, med deviser som ”Vårt försvar är beroende av att vi samarbetar med andra”.

Politiker tar ansvaret

Ibland anklagas medborgaraktivister och journalister för att blanda begreppen: det var inte länge sedan jag stötte på en lobbyist som förklarade att det finns tiotals tekniska kategorier av material man förutsätts känna till för att kunna uttala sig korrekt.

Och givetvis är företagens främsta uppgift att göra vinst i första hand medan politikerna tar ansvaret för när de har rätt att göra den.

Även politiker och partier ändrar åsikter - ibland på häpnadsväckande kort varsel som nu.

Visserligen är mordet på journalisten Jamal Khashoggi fruktansvärt, men det går inte med bästa vilja att påstå att problemen med Saudiarabien inte var kända före det.

Landet har fört krig i Jemen sedan 2015 och statens inbyggda människorättsövergrepp är väl dokumenterade.

Alla vet att Saudiarabien begår människorättsbrott

De flesta vet i princip att vapenhandel är en moraliskt tvivelaktig business. Trots allt är det i sista hand människoliv som är insatsen.

Därför går tungan ibland nästan i knut på dem som vill försvara den. Vi vet att världen ofta är en ond plats och stater har ett legitimt intresse att försvara sig.

Det är också därför som folkrätten ger juridiska ramar för vad som är okej och vad som inte är det.

I fallet Saudiarabien torde det hela vara klart som korvspad. Landet för krig och begår människorättsbrott.

Då är det upp till de folkvalda politikerna att fatta beslut om huruvida vågen lutar mot ekonomisk vinst eller ovannämnda kriterier.

Det är just det som avses när vi talar om ”politiska beslut”. Och vi som medborgare har också ett ansvar.