Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Musiklärare Rolf Danielsson får Aktiastiftelsens stipendium i år: ”I mitt barndomshem hade vi inte ens en skivspelare”

Från 2018
Rolf Danielsson spelar på Aktiastiftelsens flygel i stiftelsens representationsvåning.
Bildtext Rolf Danielsson spelar på Aktiastiftelsens flygel i stiftelsens representationsvåning.
Bild: Yle/Stefan Härus

Musiklärare Rolf Danielsson i Borgå gör ett fint pedagogiskt arbete och han har lyckats involvera alla elever i musiken, vilket bidrar till Borgåskolornas goda anda och gemenskap.

Bland annat så löd stipendiekommitténs motivering till att det här året lyfta fram Rolf Danielsson som mottagare av Aktiastiftelsens stipendium.

Kriterierna är att mottagaren av stipendiet bör vara en professionell utövare i sin bransch på stiftelsens verksamhetsområde, det vill säga Borgå, Askola, Lovisa, Borgnäs och Lappträsk.

I år har stipendiekommittén bestått av tidningen Uusimaas nyhetschef Marko Enberg, kulturhuset Grands tidigare verksamhetsledare Birgitta Palmqvist och tidningen Östnylands redaktör Petra Lind.

- Stipendiekommittén har varje år ett både intressant och utmanande uppdrag att utse den som ska prisbelönas, säger Ullrike Hjelt-Hansson, styrelseordförande för Aktiastiftelsen i Borgå.

Danielssons toner och show är ett begrepp

Ullrike Hjelt-Hansson konstaterar att evenemangen Ströhö i toner i Strömborgska skolan och Borgå gymnasiums motsvarande evenemang, Bogy-show, båda bär Danielssons ”stämpel” och är ett begrepp långt utanför Borgå.

- Mina egna söner har deltagit i Ströhö i toner och också mina barnbarn har medverkat i nämnda evenemang, så det har pågått länge, säger Hjelt-Hansson.

I sitt tal konstaterade också Hjelt-Hansson att de musikaliska ringarna spridit sig långt utanför Borgå.

Det här i och med att ungdomar som fått smak på musiken tack vare Rolf Danielsson senare engagerat sig till exempel inom Visans vänner och evenemanget Höstvisan på Pellinge.

Rolf Danielsson och Ullrike Hjelt-Hansson
Bildtext Rolf Danielsson och Aktiastiftelsen i Borgås ordförande Ullrike Hjelt-Hansson.
Bild: Yle/Stefan Härus

Känslor på djupet

Det är en synbarligen rörd Danielsson som lyssnar till talet och han nickar igenkännande när Hjelt-Hansson plockar fram olika saker ur Danielssons musikaliska engagemang i Borgå.

- Det här är väldigt omvälvande och smickrande. Jag är djupt rörd och överraskad och jag måste erkänna att det känns djupt där inne, säger Rolf Danielsson vid kaffebordet i Aktiastiftelsens representationslokal.

Vad har musikläraryrket gett dig genom åren?

- Jag har fått möjligheten att lära känna en mängd intressanta personer, det har gett mig fantastiska minnen, ja, det har helt enkelt gett massor, säger Danielsson trevande.

Undervisat två generationer

Och precis som Ullrike Hjelt-Hansson konstaterade i sitt tal är det många generationer som har upplevt Rolf Danielsson som sin musiklärare.

- Så är det. Jag har de senaste tio åren haft elever som är barn till sådana som tidigare uppträtt i Ströhö i toner och Bogy-show, och skulle det nu inte vara så. Ströhö i toner har cirka 36 år på nacken redan, räknar Danielsson.

Och både Ströhö i toner och Bogy-show bara fortsätter – år efter år?

- Det är lite som om det skulle rulla på av egen kraft nu. Ingen frågar någonsin om evenemangen ska arrangeras. Alla frågar bara när det ska ske, säger Danielsson.

Rolf Danielsson - Aktiastipendiat 2018 i Borgå
Bildtext Rolf Danielsson.
Bild: Yle/Stefan Härus

När blockflöjten och körsången blev gitarrer och band

Även om Ströhö i toner rullar på år efter år, lever musiken i en föränderlig värld. Trender och musikstilar kommer och går och också musikundervisningen ser nu annorlunda ut än för 35 år sedan.

- Visst, i början kretsade musikundervisningen mycket kring sjungandet och körsången. Man skulle spela blockflöjt och pedagogiskt handlade det mycket om musikteori och musikhistoria. Senare kom gitarrer, trummor och tanken på band mer och mer in i bilden, säger Danielsson.

När Danielsson ännu bodde hemma hos sina föräldrar hade de inte ens en skivspelare hemma.

Den unge Danielsson tydde sig till radion och bandade låtar från olika program och höll sig den vägen ajour med den lätta musikens utveckling.

- I dag är det rena julaftonen i jämförelse med det. Det kommer musik ur alla strutar och man kan hitta allt på nätet. Det är betydligt lättare att få tag på musik i dag än det var när jag var barn, säger Danielsson.

Stor summa kräver stor eftertanke

Det här har också medfört att ungdomen i dag är mera kunnig inom musik.

- På sätt och vis, jo, men i och för sig beror det inte enbart på tillgängligheten av musik på nätet. Vi har ju ett musikinstitut i stan som numera också har sin pop- och jazzavdelning. Det här märks i mångt och mycket, säger Danielsson.

Hur Danielsson ska använda sin prispeng på 10 000 euro vill han inte avslöja, ja, han säger att han inte över huvud taget funderat på det.

- Jag har ingen aning. Jag är så översvallad av allt det här, så jag måste nog hem nu och fundera över den saken i lugn och ro, säger Danielsson.

26.10.2018 Borgå är en precis lämpligt stor stad tycker nya stadsplaneringschefen

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln