Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Överväldigande majoritet i EU-parlamentet vill förbjuda vapenexport till Saudiarabien

Från 2018
Europaparlamentet i Strasbourg

EU-länderna bör sluta exportera vapen till Saudiarabien. Det här kravet enades EU-parlamentet kring på torsdag, som ett svar på mordet på den saudiske regimkritiske journalisten Jamal Khashoggi.

Rösterna i parlamentet föll 325 för och 1 emot. Av parlamentarikerna lade 19 ned sina röster.

EU-parlamentet vädjar nu både till unionens utrikeschef Federica Mogherini och medlemsländerna för att de ska driva igenom dess önskan. Det här i och med att parlamentets beslut inte är bindande.

Parlamentarikerna vill att ett eventuellt exportförbud omfattar även exempelvis övervakningsutrustning som kan användas för att förtrycka dem som motsätter sig regimen.

Man vill även införa bland annat visumförbud och frysa tillgångar i samband med fallet. Allt detta när man klarlagt händelseförloppet.

"MBS måste ha känt till detta"

EU-parlamentet fördömde mordet på Jamal Khashoggi i det saudiska konsulatet i Istanbul i början av oktober.

Man krävde en ordentlig utredning av händelserna och att de skyldiga ställs till svars.

Parlamentarikerna anser att det är ytterst osannolikt att den saudiska kronprinsen Mohammed bin Salman inte skulle ha känt till planerna på att ta livet av Khashoggi.

EU-parlamentet ställde liknande krav som nu redan före fallet Khashoggi. Då handlade det om ett fördömande av Saudiarabiens inblandning i kriget i Jemen.

Källor: Europeiska parlamentet, AP