Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Känns det obekvämt att prata pengar med din blivande sambo - gå på fyrkdejt!

Från 2018
Uppdaterad 27.10.2018 14:57.
Par
Bild: Stocksnap.io/Ismael Nieto

Vi talar ogärna om pengar och det känns onödigt och framför allt obekvämt. Men enligt ekonomirådgivare Marina Nygård på Marthaförbundet skulle det vara skäl att prata pengar innan man blir tvungen att göra, det vill säga då pengarna blivit ett problem i par- eller vänskapsförhållandet.

Marina Nygård berättar att pengarna ofta ställer till det i våra relationer. Man kan ha helt olika syn på hur pengarna i familjen ska användas - den ena vill spendera och den andra vill spara.

Om personerna inom parförhållandet dessutom har väldigt olika stora inkomster kan det lätt uppstå gräl.

ekonomirådgivare Marina Nygård
Bildtext Ekonomirådgivare Marina Nygård
Bild: Yle/Camilla Andelin

På arbetsplatsen hör det till undantagen att diskutera inkomster och löner.

- Men det är bara arbetsgivaren som drar nytta av att vi aldrig pratar löner med kollegorna, upplyser Nygård.

Diskutera ekonomi innan ni flyttar ihop

Marina Nygårds råd är att prata ekonomi med sin partner senast då det blir aktuellt att flytta ihop. Det låter säkert oromantiskt i mångas öron men för det har Nygård ett strålande förslag:

- Gå tillsammans på en fyrkdejt!

Där kan man i dämpad belysning med vinglaset i handen prata om sina drömmar hur man vill bo och var man realistiskt sett har råd att bo. Hur ska vi dela boendekostnaderna - ska vi betala fiftyfifty eller ska vi göra det procentuellt enligt våra inkomster?

Om den ena parten äger en väldigt dyr bostad, hur delar man då på boendekostnaderna? Och vad händer ifall man separerar - blir den ena då på bar backa?

Nainen katselee merelle olkihattu päässään.
Bild: Unsplash

Hur stor del av inkomsterna ska sättas på resor?

Betalar var och en sina egna hobbyer?

Nygårds råd är att dela på löpande kostnader såsom matkostnader, el, vatten och dylikt.

Hon uppmanar alla att ha ett eget sparkonto.

Oromantiskt kan det också kännas att göra äktenskapsförord innan man gifter sig, det vill säga komma överens om hur egendomen delas om vi besluter att gå skilda vägar i något skede.

Vid skilsmässa händer det ofta att man inte vet sina rättigheter. Det kan till exempel vara värt att veta att gemensamma besparingar under äktenskapet också ska delas. Hur som helst är det bra att kolla sina rättigheter med en advokat.

En man och en kvinna sitter och tittar på finanspapper med penna och miniräknare i hand.
Bild: Mostphotos

Moderskapsledighet påverkar pensionen

Då det föds barn i familjen stannar mamman i allmänhet hemma och lyfter moderskapspenning, som är betydligt lägre än den normala arbetsinkomsten.

Att du har lägre inkomster medan du är moderskaps- eller föräldraledig påverkar din pension, påminner Nygård.

Hon föreslår en utjämningsavgift av den som jobbar till den som är hemma.

Hon säger att dagens kvinnliga pensionärer i snitt har lägre pension än männen och hon hoppas att dagens unga inte ska vara i samma situation då det blir dags att pensionera sig.

Under moderskapsledigheten är det också klokt att fundera hur man gör med bostadslånet; amorterar bara den som har normala arbetsinkomster, förhandlar vi med banken att moderskapsledigheten är helt amorteringsfri eller försöker man betala av på bostadslånet trots att familjens totala inkomster sjunker.

pengar
Bild: Pixabay/nickverlaan

Fundera två gånger innan du lånar pengar åt en kompis

Om man lånar pengar privat till en kompis kan det leda till problem, säger Nygård.

Spänningen finns där så länge pengarna är utlånade och riktigt problematiskt blir det då pengarna inte kommer tillbaka.

Att låna pengar till en kompis är alltid en risktagning, påminner hon. Hon lyfter fram möjligheten att skriva ett skriftligt avtal men att få det juridiskt bindande är besvärligt.

- Jag skulle fråga hur pass viktigt detta lån är och om min kompis har utrett också andra lånealternativ, funderar hon.

Stora inkomstskillnader vänner emellan kräver respektfullhet

Stora inkomstskillnader i vänskapsförhållandet kan leda till märkliga situationer.

Ta nu till exempel kompisgänget som bullar upp för en möhippa och en del av vännerna är studerande och andra jobbar och kanske är rikt gifta.

Vad satsar man då på åt den blivande bruden - tjejbastu hemma hos någon eller limousine, champagne och lyxmiddag på staden dyraste krog?

En bricka med champagne eller mousserande vin står på ett bord. I bakgrunden synd flera personer i festkläder.
Bild: Mostphotos

Eller då väninnan fyller 70 år och det ska samlas till födelsedagspresent och en del av väninnorna redan är pensionerade och har svårt att få vardagsekonomin att gå ihop. Då kan det bli knepigt om andra väninnor har möjlighet att lägga ut pengar för en dyr present.

Då det gäller insamling till present föreslår Nygård att var och en ger precis den summa den vill och beslutet om vad som inhandlas görs först efter att man sett hur stor summa man samlat ihop.

Var lyhörd och respektfull i din vänskapskrets och undvik skryt om vart du rest och vad du köpt ifall din vänskapskrets består av både krösusar och fattigare.

Nygård berättar att hon en gång ordnade en fyrkmiddag. Hon bjöd in sina vänner och beslöt att samtalsämnet hela middagen skulle vara pengar.

- Det var lärorikt och alla kunde bidra med olika synvinklar och tips, minns hon.

Diskussion om artikeln