Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ingen bensinmack på Teboiltomten i Hangö - men kanske på tomten bredvid

Från 2018
Teboiltomten i Hangö.
Bildtext Teboils kallmack försvinner i juni 2019.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Hangö stad vill inte bryta mot sitt eget avtal med Teboil. Därför kommer det inte någon ny bränslestation på Teboiltomten. Men det är inte osannolikt att en ny bränslestation byggs på tomten bredvid.

Teboil hade ansökt om att förlänga arrendekontraktet med staden med tio år. Men stadsstyrelsen har beslutat att inte förlänga det och kontraktet avslutas från och med juni 2019.

I arrendeavtalet står det att Teboil har förtur att på nytt arrendera området ifall avsikten är att arrendera området för motsvarande användningsändamål.

Därför konstaterar staden att det inte kommer att finnas någon bränsleförsäljning på ifrågavarande tomt.

- Det som är klart i det här skedet är att en ny bränslestation inte byggs på Teboiltomten eftersom det skulle vara kontraktsbrott och inte vidare snyggt gjort, säger Denis Strandell.

Varuboden-Osla: vi följer stadens önskemål

Orsaken att saken har skapat diskussion är att Varuboden-Osla har planer på att skapa ett affärscenter på det så kallade Stationstorget där Teboiltomten finns.

Målet är att bygga en enhetlig affärstomt med parkeringsplatser, affärslokaler och en kallmack.

I första hand söker Varuboden-Osla en ny plats åt S-market i Hangö.

Men andelslaget utreder alla alternativ och eftersom området inte är grundvattenområde är det möjligt att bygga en bränslestation, säger utvecklingsdirektör Jukka Pöyhönen.

- Det är inte vår främsta uppgift att bygga lokaler åt andra. Men staden vill ha annan verksamhet än S-market till området. Om en bränslestation passar in i och betjänar helheten så är det klart att vi kan överväga att bygga en sådan.

Jukka Pöyhönen understryker att det hänger på Hangös stads önskemål om Varuboden-Osla tänker satsa på att bygga en bränslestation.

Staden vill bli av med Teboil för att utveckla området

S-market finns i dag på Bangatan på järnvägens södra sida.

Enligt Hangös stadsdirektör Denis Strandell flyttar Hangös tyngdpunkt allt mer till den norra sidan av järnvägen.

- Orsaken till att vi inte förlänger kontraktet med Teboil är att vi har andra planer för området. Det är alltid en positiv sak när ett stort företag som Varuboden-Osla vill expandera och skapa flera jobb.

Denis Strandell tycker att det inte är någon dum idé att det finns en bränslestation på Stationstorget. Det är inget krav, men däremot en möjlighet, säger han.

- Ju fler mackar det finns som betjänar Hangöborna, desto bättre. Av tradition har det också funnits en bensinmack i centrum.

Det som i alla fall är klart är att den nya bensinmacken i så fall inte placeras på Teboiltomten.

Teboil kunde öppna bränslestation på stamväg 25

Teboils önskan att förlänga arrendekontraktet med tio år anser Denis Strandell att man ska ta med en nypa salt.

- I så fall hade Teboil haft något värdefullt att sälja eller byta ut, konstaterar han.

I stället försöker Hangö stad få till stånd en ny bränslestation där Teboil kunde betjäna både den tunga trafiken och de vanliga Hangöborna, säger Denis Strandell. Den stationen kunde finnas någonstans på stamväg 25.

Snyggare område utan Teboils kallmack

Denis Strandell är nöjd över att det är ett stort företag som Teboil som staden har arrendeavtalet med. Det innebär att staden kan lita på att den nuvarande kallmacken rivs och att marken saneras i enlighet avtalet.

- Ur en estetisk ståndpunkt är det också bra att få något gjort. Det hade varit en helt annorlunda fråga om det hade varit fråga om en snygg och tidsenlig station och inte ett anskrämligt skrälle.

Diskussion om artikeln